Foto: SR
swedmilkaffären

Ingen ersättning till makedonska bönder

Sverige ska inte betala någon ersättning till de makedonska bönder som drabbats i Swedmilkaffären. Men biståndsminister Gunilla Carlsson utesluter inte att det blir en svensk utredning av hur det statliga riskkapitalbolaget Swedfund agerat i Makedonien.

Det beskedet gav hon i går till Ekot på en pressträff i samband med en biståndskonferens.

– Jag tror inte att vi kan säga att Sverige, genom en viss myndighet har misslyckats, har ett direkt skadeståndsansvar, för det är inte så det fungerar.

Mejeriet Swedmilk i Makedonien kördes i botten och lämnade efter sig 350 miljoner kronor i skulder. Makedonska myndigheter misstänker att ledningen sysslat med bedrägeri.

Men den svenska, statliga delägaren, biståndsföretaget Swedfund, slapp ta ansvar ta ansvar för några skulder. Innan konkursen sålde man mejeriet för bara en euro.

De mjölkbönder som blivit ruinerade eftersom de inte fått betalt av Swedmilk, har vädjat till Sverige om hjälp.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har hittills inte velat kommentera det som hänt. Men i samband med en pressträff i går, så svarade hon på frågor. Och hon hänvisar till de makedonska myndigheternas utredning av vad som hänt.

– Ja, först och främst så måste vi avvakta den makedonska rättsprocessen, och se var felet ligger, så att man ska kunna utkräva ansvar.

Men bönderna i Makedonien säger att de själva inte litar på rättssystemet där, eftersom det finns mycket korruption i Makedonien. Borde inte det här utredas också i Sverige? Är du beredd att tillsätta en utredning för att allmänheten ska ha förtroende för Swedfund och, i slutändan, för din biståndspolitik?

– Absolut, vi bygger ju en hel del av våra relationer på att det ska vara ett fungerande rättssystem när vi har motparter, och ibland kan detta brista. Men det är ju inte så att alla kan biståndsprojekt kan lyckas till 100 procent. Det är ju det jag har konstaterat efter tre år som biståndsminister, att vi måste bli duktiga på att göra resultatuppföljning. Det är ju därför jag inte utesluter en utredning, säger Gunilla Carlsson.

För att förhindra en upprepning av katastrofen i Makedonien, så är det viktigt att biståndsministern agerar. Det säger Dennis Töllborg, professor i rättsjuridik vid Handelshögskolan.

– Man sänder alltid ut en signal. Det är vad du gör som sänder signaler, inte vad du skriver och inte vad du säger. Och om man inte gör någonting med detta så talar man om att detta går an, säger Dennis Töllborg.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".