Khalid Sheikh Mohammed
USA

Misstänkt terrorledare inför civil domstol

Uppdaterad: 17:30
USA kommer att ställa Khalil Sheikh Muhammed och fyra andra Guantánamofångar inför civil domstol istället för i de omstridda militärdomstolarna. Muhammed anses vara hjärnan bakom 11:e septemberattackerna 2001.

USA:s justitieminister Eric Holder höll i eftermiddag en presskonferens. Han gav då besked om att Obamaregeringen beslutat att flytta rättegången mot Khalid Sheikh Muhammed och fyra andra misstänkta för inblandning i 11:e septemberattackerna från den militära rättvisan, till den civila.

Beslutet är en del av Obamaregeringens ambition att stänga det kontroversiella Guantánamolägret på Kuba. Den militära rättegången mot Khalid Sheikh Muhammed och de fyra andra avbröts sedan president Obama berättat om sin avsikt att stänga lägret och genomföra en utredning om alla de pågående rättsfallen på Guantánamo.

De fem rättsfallen, som är de första hittills i USA som direkt berör 11:e septemberattackerna, tas nu över av en åklagarkammare på Manhattan här i New York. När rättegången väl blir av kommer de fem alltså stå inför rätta i en domstol som ligger bara några kvarter från platsen där attackerna genomfördes. Talesmannen för en av anhörigorganisationerna för 11:e septemberoffren säger till nyhetsbyrån AFP att beslutet är ett fruktansvärt misstag och menar att det är fel att ge en terrorist fullt konstitutionellt rättsligt skydd.

Khalid Sheik Muhammed sa i ett förhör för två år sedan att han var "ansvarig för 11:e septemberoperationen från A till Ö". Han sa själv då att de erkännandet inte var ett resultat av tortyr, men det är en sedan tidigare känt att han bl a utsatts för skendränkning vid 183 tillfällen. Något som kan bli en försvårande faktor vid den kommande rättegången. Bevis som tagits fram med hjälp av tortyr är nämligen inte tillåtna i en amerikansk domstol.

Att flytta terroristmisstänkta från Guantánamo till det amerikanska fastlandet är en mycket kontroversiell politisk fråga, motståndarna är bland annat oroliga för säkerheten. Det står nu också klart att flera andra Guantánamofångar, bland annat den man som enligt anklagelserna låg bakom sprängningen av ett amerikanskt stridsfartyg i Jemen 2000, kommer att få sin sak behandlad i de omstridda militärdomstolarna, en process som också den kommer ta mycket lång tid.

Regeringstjänstemän har också under senare tid antytt att de förmodligen inte kommer klara av att stänga Guantánamolägret inom den ettårsgräns som presidenten beordrade i januari förra året.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".