Vattenfalls anläggning i Krümmel. Foto: Fabian Bimmer/Scanpix.

Kritik även i Tyskland mot Vattenfall

Näringsminister Maud Olofsson är missnöjd med det avtal där svenska Vattenfall tar på sig det fulla ekonomiska ansvaret för en eventuell olycka vid företagets kärnkraftverk i Tyskland. Men även i Tyskland hörs kritik mot Vattenfall.

I Tyskland ser man annorlunda på saken. Sverige kan inte undandra sig ekonomiskt ansvar vid en kärnkraftsolycka i Tyskland. Det säger den tyske politikern Hans-Josef Fell, talesperson i kärnkraftsfrågor för De Gröna i tyska förbundsdagen till Ekot.

– De svenska skattebetalarna ska naturligtvis ta sitt ansvar, även det ekonomiska, om de driver kärnkraftverk i andra länder, säger den tyske politikern Hans-Josef Fell.

I Tyskland har Vattenfall fått kraftig kritik de senaste åren för säkerheten vid de två kärnkraftverken utanför Hamburg.

I dag står anläggningarna stilla, Vattenfall har inte tillstånd att starta dem tills vidare. I den tyska förbundsdagen har säkerhetsproblemen också lett till frågor om hur långt det svenska ansvaret sträcker sig vid en olycka vid de svenskägda reaktorerna i Tyskland.

Beslutet i Vattenfalls ledning i mars 2008. Att det i sista hand är den svenska delen av Vattenfall som bär kostnaderna vid en olycka, och att det ekonomiska ansvaret inte som tidigare stannar i det tyska dotterbolaget, välkomnas av tyska politiker.

Hans-Josef Fell som länge varit en av Vattenfalls hårdaste kritiker i den tyska förbundsdagen följer nu noga debatten i Sverige.

Att ledningen för Vattenfall nu vill minimera de ekonomiska riskerna och åter begränsa de till det tyska dotterbolaget tyder på att Vattenfall misstror sin egen verksamhet, säger Hans-Josef Fell.

– Det kan inte vara så att svenskt statlig koncern gör vinster och sedan överlämnar kostnaderna och ansvar för eventuella skador på andra, säger Hans-Josef Fell.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".