Uppemot 20 000 resenärer kan påverkas om det blir strejk. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Finnair-piloter går ut i strejk

Allt pekar nu på att piloter i det finländska flygbolaget Finnair kommer att gå ut i strejk på måndag.

Finnairs piloter sade på lördagen nej till riksförlikningsmannens medlarbud. Orsaken till att man utlyser strejk från och med måndag är en tvist gällande Finnairs användning av inhyrd arbetskraft.

"Vi är fullständigt förbluffade och ber uppriktigt våra kunder om ursäkt för de olägenheter detta innebär", skriver personaldirektören Anssi Komulainen i ett pressmeddelande.

Strejken påverkar både bolagets flygresor inrikes och internationellt. Nästan alla bolagets flygplan i världen väntas stå på marken och 20 000 resenärer kan drabbas redan första dagen på måndag.

Chartertrafiken räknar man med att kunna driva vidare genom att använda andra flygbolag. Störningar i trafiken kan redan komma på söndag, uppger Finnair.

Piloterna hos Finnair har tidigare varslat om strejk från och med den 16 november om parterna inte dessförinnan kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Finnairs 800 piloter som nu kan gå ut i strejk, har saknat ett avtal sedan november i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".