1 av 2
Många av Kosovos unga invånare hyser en misstro mot makthavarna. Arkivbild: Scanpix.
2 av 2
Kampanjvimplar i centrum i gamla stan i Prizren. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

Hårt för Kosovos unga befolkning

Kosovo är Europas yngsta land med en medelålder på 26 år. En stor del av de en och halv miljon som har rätt att rösta i lokalvalen i morgon är unga. Så valbudskapen utformas för att locka unga väljare.

Hiphop-musiken dunkar bland minareter och flera hundra år gamla moskéer och katedraler i Prizrens gamla stad. PDK är premiärministerns parti, det som tillsammans med presidentens LDK dominerar politiskt i Kosovo. I lokalvalen finns inte mindre än 74 politiska grupper att välja mellan och alla lovar guld och gröna skogar. 18 årige Jeridan Palutsa har redan bestämt sig.

– För Kosovos demokratiska parti, PDK, de går rätt väg, så jag röstar på deras kandidat, säger han medan partiets musik dunkar på och slogans om utbyggd infrastruktur och modernisering hörs från högtalarna. Jeridan vill ha bättre utbildning och möjligheter för unga i Kosovo.

Kosovo är ett ungt land med medelålder på 26 år. Det syns på gatorna såväl i Prizren, sju mil från huvudstaden, som i Pristina.

Unga som sitter på alla nya kaféer eller strosar runt och tittar i nya butiksfönster. Men samtidigt som de unga är hoppet om en förändring är det också de som drabbats hårdast av en skyhög arbetslöshet, på över 40 procent.

Många lämnar Kosovo efter högskolestudierna för de kan inte hitta jobb här. Få av dem som röstar i valet imorgon tror egentligen att politikerna kommer att göra allt de lovat. Löften om mångmiljardsatsningar skorrar falskt i de flestas öron.Stoltheten över att nu ha ett eget land får ändå många att välja att rösta, som 28 åriga Flora Ademi. Hon värnar valhemligheten, men säger vad hon vill att de hon röstar på ska göra.
– Det behövs fler jobb för unga människor, säger hon.


Maria Persson Löfgren, Prizren i Kosovo
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".