Uppemot 20 000 resenärer kan påverkas om det blir strejk. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

20 000 berörs av Finnair-strejk

Uppdaterad: 16:51
Allt pekar mot att flygbolaget Finnairs piloter börjar strejka natten till måndag. Piloterna sade i dag nej till den finländske riksförlikningsmannens medlingsbud.

Omkring 20 000 passagerare kommer beröras redan på måndag, många av dem i Sverige.

Finnairs reguljära flygtrafik kommer sannolikt att stoppas helt på måndag. Redan i morgon, söndag, kan en del turer börja ställas in, främst internationella flygningar. Däremot tror man sig kunna upprätthålla en del av bolagets chartertrafik. Också turer som flygs i Finnairs namn av andra flygbolag fortsätter som vanligt.

Många i Sverige kommer att drabbas av strejken. Förutom trafik mellan Sverige och Finland har Finnair många destinationer i Asien som har blivit populära också bland svenska resenärer. Passagerare kommer att bokas om till lediga platser hos andra flygbolag där det är möjligt.

Konflikten mellan Finnair och de omkring 800 piloterna gäller inte lönerna. Pilotfacket har redan gått med på lönesänkningar. Det handlar istället om piloternas möjligheter att påverka när bolaget hyr in flygplan och piloter från andra flygbolag. Då vill piloterna vara med och förhandla.

Det här är första gången sedan 1970-talet som Finnairs piloter strejkar och den kommer vid ett sällsynt olämpligt tillfälle för bolaget.

Liksom många andra flygbolag kämpar Finnair mot dålig lönsamhet. Det senaste delårsbokslutet visar ett minus på 290 miljoner kronor och den sittande vd:n Jukka Hienonen har beslutat att avgå i frustration över att det är så svårt att göra förändringar i bolaget.

Så sent som i onsdags presenterades en ny vd, Mika Vehvilainen, som har rekryterats från Nokia.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".