Obama och Apec-mötets värd.

Obama stöder klimatplan i två steg

USA:s president Barack Obama stöder ett kompromissförslag inför det kommande klimatmötet i Köpenhamn. Det är beskedet från Singapore där Obama under sitt drygt veckolånga besök i Asien har deltagit i helgens Apec-möte.

Enligt förslaget, som kommer från den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen, skulle Köpenhamnsmötet följas av ännu ett klimatmöte. Köpenhamn skulle därmed bli första steget i processen att få till ett nytt juridiskt bindande klimatavtal.

Enligt USA:s uppfattning är ledarna överens om att det vore orealistiskt att vänta sig att en fullständig bindande överenskommelse skulle kunna förhandlas fram tills Köpenhamnsmötet drar i gång om tre veckor.

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen var i dag på ett överraskande blixtbesök i Singapore, där Apec, Stillahavsländernas och de asiatiska ländernas ekonomiska samarbetsorgan, håller toppmöte i helgen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".