Klimatförhandlingarna

Svalt miljöintresse i Ungern

Ungerns intresse för miljöfrågorna och de internationella klimatförhandlingarna i Köpenhamn är mycket svalt. Ekots Alice Petrén träffar människor i Budapest som berättar.

Varken där eller i många andra EU-länder är folkopinionen stark för klimatfrågan. Något som statsminister Fredrik Reinfeldt beklagade i EU-nämnden nyligen. Reinfeldts kamp för en enad EU-front inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn hade annars kanske gått något lättare. Men i Ungern dröjer miljöengagemanget.

Miljöfrågan är kanske viktig för några, men inte för oss andra, menar Annamària Fúlöp. Hon står och väntar på tåget i Göddöle, några mil utanför Budapest och försöker förgäves med systerns hjälp att komma på någon egen insats för en bättre miljö.

– Köpenhamnsmötet hörs det inte mycket om i medierna, säger hon.

Doktoranden Sara Svensson, som levt över tio år i Budapest, talar också om ett lågt intresse för miljöproblemen och klimatförhandlingarna. Numera finns det behållare för sophantering här. Sara Svensson och hennes man försöker åtminstone att gå iväg med tidningarna, men det gör inte grannarna.

Ungern har haft stora problem med luftföroreningar från kolkraftverk, med utsläpp och föroreningar i vattnet, som delvis kommit från grannländer och avfall från industrin i takt med att den vuxit.

Men det har inte lett till något hårt tryck från invånarna på politikerna, vilka i stället ägnar de stora ekonomiska problemen långt mer uppmärksamhet. Ungern delar den sitsen med många EU-länder och i synnerhet de andra nya medlemsländerna.

Statsvetaren Gerguly Romsics vill ändå tro att miljöorganisationerna blir fler, om än hittills svaga.

– Man ser allt fler organisationer men jag tror inte man kan säga att det nått en punkt där vi har en medveten rörelse som kan representera den stora folkliga opinionen.

Alice Petrén, Budapest
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".