Kosovos premiärminister Hashim Thaci gör tummen upp efter att ha röstat. Foto: Visar Kryeziu/Scanpix.

Unga i Kosovo: "Vi vill ha någonting nytt"

I dag röstar Kosovo för första gången i lokala val, de första sedan majoriteten kosovoalbaner förklarade Kosovo som självständigt i februari 2008. Men det finns kritiska röster.

Valet är ett test på om det går att bygga demokrati i Kosovo och om landet har en chans att nå in i EU. Mileim Zeka svensk kosovoalban och granskande journalist:

– Majoriteten av folket i Kosovo, 90 procent, vill komma in i EU. Men Kosovo kan inte komma in i EU på det här sättet. Med korrumperade politiker, den här maffian som har styrt Kosovo i åtta år, kan vi inte komma in i Europa, säger Mileim Zeka.

Trots självständighetsförklaringen för drygt ett år sedan är inte Kosovo ett fritt fungerande samhälle. FN styrde i nio år efter kriget och nu tar en EU-kontrollerad administration kallad EULEX över. Problemen är många. Serbien vägrar ge upp Kosovo. Ryssland och fem EU länder erkänner inte staten. Men övriga EU och USA gör det. USA är mycket närvarande här.

Valet i dag bojkottas av serberna i norr, men i en del blandade städer i centrala och södra Kosovo röstar de och har kandidater.

Men politikerna här tillhör en gammal generation som borde bytas ut, menar Sarah Avdi, 22 år och finlandssvensk kosovoalban.

– Den här regeringen och de här institutionerna vill inte lyfta fram den unga generationen, eftersom de vet att de nya inte kommer att arbeta på samma sätt som den gamla. Vi vill ha något nytt.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".