Fängelse i Illinois dit Guantanamofångar kan flyttas till om beslutet går igenom. Foto: Todd Mizener/Scanpix.
Guantanamo

Fångflytt ett första steg mot stängning

Den amerikanska regeringen överväger att skicka en del av fångarna i Guantanamofängelset till ett fängelse i delstaten Illionois. I morgon ska regeringstjänstemän besöka anstalten.

Att flytta Guantanamofångar till fängelser på det amerikanska fastlandet är en av Obamaregeringes strategier för att kunna uppfylla löftet att stänga det omstridda fängelset på Kuba.

Och enligt tidningen Chicago Tribune överväger nu regeringen att flytta en del av Guantanamofångarna till ett fängelse i den lilla staden Tomson i de nordvästra delarna av delstaten Illionois. Tjänstemän från försvars- och justitiedepartementet ska imorgon besöka fängelset för att se om det kan användas för ändamålet. Guvernören i Illinois ska också enligt tidningen ha haft direktkontakt med presidenten i ärendet.

Fängelset i Tomson används just nu som delstatsfängelse, men om det köps av de federala myndigheterna ska det omvandlas till ett högsäkerhetsfängelse. Där skulle det i så fall en del av det kunna användas för att Guantanamofångar, resten till andra typer av fångar för att minska den stora trängsel som finns på övriga statliga fängelser.

Guvernören i delstaten ser positivt på det hela eftersom det skulle ge delstaten både inkomster och hundratals arbetstillfällen. Men republikanska kongressledamöter från delstaten är mycket kritiska. Säkerheten för innevånarna i Illinois måste gå före, skriver till exempel representanthusledamoten Mark Kirk i ett brev till Vita Huset.

Om planerna att sätta Guantanamofångar i fängelser på amerikansk mark ska bli verklighet måste också kongressen ändra lagarna. Just nu tillåter nämligen amerikansk lag bara att Guantanamofångar tas till fastlandet för rättegång, inte för långvariga fängelsevistelser.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".