Foto: Hannu Huovila/TVO
p1-morgon

Otursdrabbat finskt kärnkraftsbygge

Fredagen den 13:e. Otursdagen. Så man får kanske ta det lite försiktigt i dag. Men jag tycker att jag redan har haft min otur. För i dag skulle jag egentligen ha varit i Olkiluoto, orten där Finland bygger sin femte kärnkraftsreaktor. Men kärnkraftsfolket hade inte tid med mig i dag. Så jag får vackert stanna hemma tills vidare.

Och förresten, ska jag nu tala om otur. De som bygger den där kärnkraftsreaktorn, Industrins Kraft kallar de sig, kan verkligen snacka om otur.

Egentligen borde det överhuvudtaget inte ha funnits någon byggarbetsplats alls för ett kärnkraftverk i Finland att åka till. Utan på byggarbetsplatsen borde det egentligen stå en splitterny reaktor. Men det gör det inte, utan det är fortfarande en byggarbetsplats.

I år skulle den alltså vara klar, men frågan är om kärnreaktorn är färdig att tas i bruk ens om tre år. Massor av problem har dykt upp under byggtiden.

Ett grundproblem är att det franska företag som är huvudentreprenör bygger reaktorn för ett fast pris på omkring 32 miljarder kronor. Eftersom priset är fast försöker fransmännen hitta så billiga lösningar som möjligt så det blir en vinst på affären. Ändå torde det redan nu vara klart att det hela är en förlustaffär och det gör ju inte lusten att hitta de dyraste, men kanske bästa, lösningarna på uppdykande problem särskilt stor.

Problemen började redan med reaktorns bottenplatta som är gjord av cement. Men cementen visade sig vara för porös och den finländska strålsäkerhetscentralen, STUK, reagerade. Och konstaterade bland annat att ”personalen som tillverkade cementen erhöll ingen utbildning rörande praxis inom det nukleära fältet eller av vikten av deras arbete ur säkerhetssynpunkt”.

Så har det fortsatt, problem efter problem i en långan rad. Inte minst de svetsarbeten som utförs i reaktorn har varit utsatta för kritik. Så sent som i den här veckan avslöjades nya brister. Det handlar om rören i reaktorns kylsystem där man har upptäckt att svetsarna har slarvat med sitt jobb. Så nu kanske det blir ännu längre förseningar.

Nog hade Industrins Kraft otur alltid när de valde entreprenör för bygget. Men är det bra eller dåligt det som har hänt? Dåligt, säger de som är rädda för kärnkraften, för det visar på alla dess risker. Bra, säger kärnkraftsförespråkarna. Det visar nämligen att man har varit mer än petnoga för att få en verkligt hundraprocentigt säker reaktor.

Ska man vara optimist eller pessimist i dag, fredagen den 13:e?

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".