Snabbt slut för busstrafik i Johannesburg

Två och en halv månad tog det. Nu meddelar myndigheterna att den nya busslinjen i Johannesburg Rea Vaya ("vi reser tillsammans" på zulu) - läggs i malpåse.

 - Det går fortare att gå än att ta bussen, säger de tänkta passagerarna.

200 passagerare om dagen i innerstaden var inte tillräckligt - så nu ställs bussarna in i garaget och de reserverade bussfilerna med låga betongkanter som gör det svårt att byta fil - blir det nu fritt fram för alla att använda. Till glädje för bilisterna, och inte minst minibussförarna i trafiktäta Johannesburg.

Minibussförarna, de som redan kör Johannesburgs inofficiella kollektivtrafik, måste jubla nu. De har hela tiden klagat på det som de anser är oschysst konkurrens från de nya bekvämare och billigare regeringssponsrade bussarna.

Men försöket ska återupptas i början av 2010. En säker och fungerande kollektivtrafik var ju ett av kraven inför fotbolls-VM nästa år och bara en av busslinjerna - den som går mellan Soweto och Ellis Park-arenan och har flest passagerare, kommer att fortsätta köra.

Rea Vaya är ett försök, ett dyrbart sådant kan man tycka, en miljon har det kostat. Återstår att se om de inglasade busshållplatserna får stå kvar orörda i väntan på att tas i bruk i januari igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".