p1-morgon

Medvedev vill ha färre ryska tidszoner

Det låter så dumt att säga det, men Ryssland är ett väldigt stort land. Är det någon gång som detta faktum verkligen gör sig påmint är när vi pratar tidszoner. Samtidigt som någon äter frukost i Kaliningrad vid Östersjökusten, kommer någon annan hem från jobbet i Petropavlovsk-Kamtjatskij på Kamtjatkahalvön i Stilla havet.

Redan på Sovjettiden fanns det något magiskt med att säga ”elva tidszoner”, och eftersom Ryssland har samma östvästliga spann som Sovjetunionen hade så kan vi fortfarande säga det. Elva tidszoner.

Men när den ryske presidenten Dmitrij Medvedev höll sitt årliga tal till nationen i förra veckan så kom han med ett radikalt förslag: Det är dags att dra ner på antalet tidszoner för att föra de olika landsändarna närmare varandra.

Exakt hur många ryska tidszoner Medvedev vill ha framgick inte. Han brukar inte vara så tydlig i sina målformuleringar. Fast till skillnad från de storslagna planerna i förra veckans tal, att Ryssland ska moderniseras och reformeras, är förslaget om tidszonerna det som många uppfattat som mest realistiskt. Presidentens eviga kamp mot korruptionen verkar kräva rätt många mandatperioder.  

De mest radikala ryska tidzonsätarna vill att landet från dagens elva zoner ska komprimera antalet till fyra tidszoner. I så fall skulle vi bara behöva förhålla oss till Kaliningrad-tid, Moskva-tid, Uralbergen/Sibiren-tid samt Fjärran Östern-tid.

Tendensen tycks vara att ju längre österut vi kommer i den galet stora federation, desto större vilja att offra så många av de nuvarande tidszonerna som möjligt. Det är egentligen ganska naturligt i ett så extremt centralstyrt land, i stort sett allt kretsar kring Moskva när det gäller politik och ekonomi.

Den som sitter i Vladivostok vid Stilla havskusten och i sitt arbete ska ha med västra Ryssland att göra, får vara beredd på att jobba natt, eftersom regionen ligger sju timmar före Moskva. Jag var själv i Jakutsk i östra Sibirien i förra veckan och satt otåligt och väntade på att klockan skulle bli fyra på eftermiddagen, så att jag skulle kunna börja ringa jobbsamtal till den ryska huvudstaden.

Om den här tidsreformen genomförs kommer förstås solen att gå upp och ner på underliga tider i utkanten av de nya jättetidszonerna. Men det där finns faktiskt i mindre skala redan i dag.

S:t Petersburgs berömda vita nätter i juni skulle inte vara fullt lika vita om staden skulle följa finsk, baltisk eller ukrainsk tid – vilket vore mer logiskt om man ser på kartan. Nu är det Moskva-tid som gäller också i Petersburg, vilket ger extra sena solnedgångar i sommarnatten.

Om det blir fyra megatidszoner i framtiden, kommer de vita nätterna att dyka upp på de mest oväntade platser. Det kanske är det som förslaget egentligen går ut på? Mer vita nätter i fler ryska regioner.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista