Geely i Sverige i dag inför Volvoaffär

Det kinesiska bilföretaget Geely, som har pekats ut som köpare av Volvo Personvagnar, är i Sverige i dag för att träffa de som är inblandade i en eventuell affär.

Det är ledningen för Geely med ordföranden och ägaren Li Shufu i spetsen som kommer till Sverige för att träffa viktiga aktörer både i Göteborg och Stockholm.

På programmet står möten med Ford och Volvo och facken och regeringen.

Ämnet är givet, diskussionen handlar om Geelys bud på Volvo PV, sedan Ford pekat ut Geely som bästa köpare.

Trots starkt motstånd från svenska intressen är det nu skarpt läge och nu handlar det om Volvos patent och teknik och hur hemligheter ska skyddas från kopiering och överföring till Kina.

Dessutom ägs hälften av rätten till varumärket Volvo av AB Volvo, lastbils- och busstillverkaren med mera.

Enligt Ford finns det redan en modell för hur det ska ske, och Ford brukar hänvisa till hur frågorna löstes när Jaguar och Land-Rover såldes 2008 till indiska Tata Motors.

Igår uppgav Geely i kinesiska medier att det redan är klart att Volvo får behålla rättigheterna till den unika tekniken men Geely får rätt att använda den i sina egna modeller. Även Volvos tillverknings- och utvecklingsanläggningar och återförsäljarnät och avtal med facken lämnas som de är lovar kineserna.

Dessutom finns det en produktionsplan som säger att Geely ska bygga en ny Volvofabrik i Kina med en kapacitet på 300 000 bilar per år och målsättningen är att Volvo ska sälja en miljon bilar inom fyra till fem år. Mer än en fördubbling jämfört med idag.

Geely uppges få betala två miljarder dollar för Volvo PV, medan Ford köpte Volvo för 6,45 miljarder dollar 1999.

Ford har redovisat ökad försäljning i USA under hösten, och vann också prestige när sex av bolagets bilar hamnade i topp i den senaste säkerhetsrankingen. Fyra av bilarna var Volvomodeller.

Ford har också fått en ny viktig ägare när riskkapitalisten George Soros köpt 7,3 miljoner aktier i bolaget för 53 miljoner dollar motsvarande ungefär 350 miljoner kronor. Fords aktie är på högsta nivån sedan i oktober 2007.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@se.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".