Foto: Andy Won/Scanpix.
p1-morgon

Mycket har förändrats sedan 1989

Jag har åkt taxi igen. När jag var i Peking för första gången, för tjugo år sedan, så var taxiåkandet en modern variant av rysk roulett.

När man väl hade kämpat sig fram genom horderna av entusiastiska herrar som försökte lura i en att de var finfina taxichaufförer, så landade man i en kö där man fick muta sig fram och där det var en himla tur om man inte landade i en taxi där taxametern påstås vara trasig – om det alls fanns någon. Chauffören hoppades att man var ny i Kina och inte begrep att resan skulle kosta 50 yuan, inte 500.

I går åkte jag från mitt hotell till Pekings universitet. Resan tig en timme i trafikröran. Chauffören begrep inte ett ord av vad jag sa, och jag begrep inget av hans frejdiga och entusiastiska mandarin.

Men vi var överens om att det var ett elände med alla trafikstockningar och vi var också överens om det var jädrans kallt. Tror jag i alla fall. Entimmesresan kostade 72 kronor enligt taxametern, jag betalade 80.

I början av mitt Asienresande för tjugo år sedan, var jag så irriterad på det här lurendrejande skurkarna så jag kunde nästan stanna hemma bara för att slippa de förnedrande förhandlingarna med dem. Det var samma visa i Thailand, Indonesien och vart än jag kom.

Jag var, som så många andra, glad över att inte leva i en av de bananrepubliker där varje besökare ses som ett offer som man kan röva både skjortan och kalsongerna av. Det är därför jag är så förnöjd när jag reser i Asien numera. I de flesta länder har taxibilarna taxameter, det finns tariffer så att man kan kolla vad det kostar, stora skyltar berättar var man ska ringa i fall man (mot förmodan) skulle hamna bakom en skurk som tror att han kan blåsa dig.

Vad som händer med dem som ertappas med att lura utlänningar vet jag inte, de kanske hängs upp i tummarna eller så mister de bara jobbet – vad vet jag. Fungerar gör det i alla fall.

Jag tänker att taxikulturen kanske är en bra bild av skillnaden i utveckling av marknadsekonomi mellan öst och väst. Problemet är att när jag nuförtiden landar i Stockholm gäller det att se upp. Taximarknaden har avreglerats. Det innebär att om man tar fel taxi så riskerar man att få betala 1 500 kronor för en 500kronorsresa. I alla fall om man ser lite bortkommet utländsk ut.

Apropå utveckling, jag minns också upproren i Albanien för sådär tio-femton år sedan. Stora delar av befolkningen hade förlorat massor av pengar på ett pyramidspel. Det höll på att bli revolution.

Vi log lite överseende åt de dumma albanerna som kunde gå på den enkla grejen. Alla vet väl att pyramidspel är bluff? Alla kan inte tjäna fyra gånger så mycket som bankräntan genom att ge sina pengar till en skum figur.

Men det albanska pyramidspelet är nu förpassat till historiens gärdsgårdsserie. I USA förlorade banker, affärsmän och kändisar flera hundra miljarder kronor när en av USA:s mest aktade finansmän avslöjades ha drivit världens hittills största pyramidbedrägeri.

Pyramidarrangören själv, Bernard Madoff, har dömts till 150 år i fängelse. Eftersom han redan fyllt 71 så behöver han nog inte vara så ledsen över att hans två jetplan och hans lyxyacht vid Medelhavet har sålts på exekutiv auktion.

Nu är USA:s president Obama i Kina. Det är första gången en amerikansk president besöker Kina under sitt första år bakom skrivbordet i Ovala rummet.

Knappt ett ord har sagts om mänskliga rättigheter under besöket. Till skillnad mot tidigare presidenter har Obama valt att inte möta några oppositionella eller liberala advokater till exempel.

Det gäller att hålla sig väl med kineserna. Just nu är det Kina som tuffar på och drar resten av världen ut ur ekonomikrisen. Och det är till Kina som amerikanerna vänder sig när de behöver låna mer pengar till de amerikanska underskotten. Nej, det är inte bara taxiresandet som har förändrats sedan 1989.

Staffan Sonning, Peking
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".