Inte så smart, Obama

En president kan verkligen inte säga vad som helst. Det vet förstås Barack Obama. Så därför var det lite märkligt att han i en intervju igår med NBC utsatte sig för risken att bli beskylld att påverka en kommande rättegång.

Obama sa i en intervju att ilskan som vissa nu har över att Khalid Sheikh Muhammed , KSM - han som erkänt att han planerat 11:e septemberattackerna - ska ställas inför en civil domstol istället för en militär, kommer att försvinna när "han (KSM) är dömd och  när dödsstraffet är tillämpat på honom".

En president kan förstås inte ha en åsikt över vilken dom och vilket straff en misstänkt brottsling ska få, inte ens en misstänkt storterrorist. Det vore förstås att på ett otillbörligt sätt försöka påverka rättegångens resultat. Det var kanske inte Obamas avsikt, men han insåg snabbt att det gick att tolka så och försökte omedelbart minimera misstaget genom att säga att han inte menade att förutse vad domstolen skulle komma fram till och att han ju inte kommer vara i domstolen och att allt är upp till domaren, åklagarna, advokaterna och juryn.

Debattens vågor har förstås gått höga efter presidentens uttalande. "Nu blir det ännu svårare att hitta en opartisk jury" har varit ett av argumenten och ett annat att den åtalade skulle kunna använda presidentens uttalande för att försöka säga att han inte kommer få en rättvis rättegång eftersom presidenten redan sagt att han vill att den misstänkte ska avrättas.

President Nixon gjorde något liknande en gång i tiden. När sektledaren Charles Manson stod inför rätta anklagad för flera mord förklarade Nixon honom som skyldig i en intervju, under det att rättegången pågick. Manson visade upp tidningsrubriker i rätten dagen efter som sa "Manson är skyldig, enligt Nixon" för att försöka få rätten att förklara rättegången som ogiltig.

Rätten godkände inte Mansons klagan, men historien berättar iallafall det viktiga att en president inte säger vad som helst. Men det är kanske som Bibeln säger: Det hjärtat är fullt av, talar munnen.

Slutligen: Det tål uppenbarligen att upprepas att Obamaregeringen INTE kommer sluta använda sig av militärrättegångar.  Det meddelade han redan i somras, i ett av inte minst människorrättsorganisationer kritiserat beslut. Justieministern berättade ju också häromdagen, vilket också sades i Ekot, att fem andra terrorister, bl a han som misstänks ligga bakom bombningen av krigsfartyget USS Cole, kommer att ställas inför militärdomstol, inte civil domstol.

Obama kritiserade ju militärdomstolarna stenhård under sin tid som kandidat, men har sen uppenbarligen insett att de måste användas för vissa misstänkta terrorister.