Svenskar handlar piratkopior i Peking

Peking har blivit ett allt vanligare resmål för svenska turister. En viktig attraktion är möjligheten att fylla väskorna med billiga märkeskopior.

Men den kinesiska turistnäringen är kluven inför att tillfredsställa svenskarnas sug efter till exempel plagierade dunjackor när kinesiska myndigheter samtidigt arbetar hårt för att undvika konflikter kring upphovsrätt med framför allt USA.

Jag går in på klädmarknaden Yaxiu i centrala Peking. En marknad som allt fler svenskar känner till.

Säljare ropar och lockar med Calvin Klein-trosor för tio kronor och nästan genast träffar jag en svensk student som bor i Xi'an som är här för att uppfylla en julklappsönskning.

– Jag har köpt en Canada Goose-väst åt min lillasyster.

Många svenska turister kommer hit med listor på saker de ska köpa, ofta falska märkeskläder till barn och barnbarn. Andra smugglar större mängder varor från den här sortens marknader för att sedan sälja dem i Sverige; som en en bisyssla eller för att finansiera Kinaresan.

Ma Liang är en erfaren guide och arbetar med att organisera resor åt den statligt ägda resebyrån CITS i Beijing.

Jag frågar hur han hanterar förväntningarna från utländska besökare som vill att guiderna hjälper dem att hitta de bästa och billigaste märkeskopiorna.

– Sådan service erbjuder vi inte, säger den unga och välkammade Ma Liang, och förresten, om man vill ha bra kvalitet och samtidigt ett billigt pris - där finns ju en inbyggd motsättning, säger han, och påpekar att även om kineser är bra på tillverkning så kan de inte trolla.

Guiderna låter oftast turisterna handla på egen risk.

– För några dagar sedan tog jag en grupp till Pärlmarknaden och en äldre dam var så glad för en pälsväst hon hade köpt för 200 yuan, men efter att hon kramat om mig fick jag hela framsidan täckt av hår, berättar Ma Liang.

Han tror att Kina snart kommer att konkurrera ut gamla shoppingdestinationer som Hongkong och USA men rekommenderar turister att köpa prisvärda kinesiska märken eller välja upplevelseresor i stället för att gå på piratvaruhus.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se