Volkswagen tar över Porsche

Volkswagens styrelse har godkänt avtalet som innebär att sportbilen Porsche kommer att tillverkas inom Volkswagenkoncernen i framtiden. Porsches styrelse väntas godkänna avtalet senare i dag.

Formellt är det en fusion mellan de båda som nu är överenskommen. Men i praktiken så tar världens näst största bilproducent Volkswagen över Porsche.

2011 när sammansmältningen är avslutad, så kommer Porsches sportbilar att vara ett av tio märken inom Volkswagenkoncernen.

Maktkampen mellan Porsche och Volkswagen som nu är avslutad har pågått i fyra års tid. Porscheledningen försökte ta över det 30 gånger större Volkswagen och köpte aktier för lånta pengar.

Resultatet blev stora skulder men ingen makt. Dåvarande Porschechefen fick sparken i somras. Och nu är det i stället jätten som tar över utmanaren. Chef för det nya bolaget blir Volkswagens vd Martin Winterkorn.

Tyska staten, företrädd av delstaten Niedersachsen, behåller sitt inflytande också i nya Volkswagen med 20 procent av aktierna.

Genom samarbete med staten har de anställda i Volkswagen en starkare ställning än i andra tyska storbolag.

Men tyska staten är inte den enda med intressen i den framtida Volkswagenkoncernen. Det arabiska emiratet Qatar, som i dag har en minoritetspost i Porsche, kommer att äga 17 procent av aktierna i nya Volkswagen. 

Volkswagen överväger också ett annat köp just nu, nämligen av bildelstillverkaren Karmann, med 7000 anställda.

Karmann ställde in betalningarna i våras. Rekonstruktion pågår, och Volkswagen väntas ta över. Fast där är ännu inga beslut fattade.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se