Det jakutiska köket i mitt hjärta

Det är alltid mycket roligare att leta upp restauranger efter lite vedermödor. Men när den sjunde personen i Jakutsk i den ryska delrepubliken Sacha (Jakutien) frågade om jag hade prövat restaurangen på hotellet där jag bodde under reportageresan då gav jag upp. Sedan gick det inte att gå någon annanstans.

Det jakutiska köket är vilt och rejält utan att för den skull tappa all elegans och förfining. Hästbiff med bärsås, grillspett med hjortkött, ovanligt stora pelmeni (sibiriska degknyten) med kryddig köttfyllning. Men fisken är det största äventyret i Rysslands kallaste delrepublik långt bort i fjärran östern.

Brednosad sik, vanlig sik, vitlax, stör. Och så den fantastiska förrätten "indigirka": en sallad som består av små kuber rå frusen sik, rå lök, salt och svartpeppar. Med 30 minusgrader utanför restaurangfönstret passar det perfekt när fisken från floden Lena smälter i munnen.

Var finns närmaste jakutiska retaurang i Moskva?