Svininfluensan

Nya varianter av influensaviruset hittade

Uppdaterad: 21:16
De första mutationerna av det så kallade svininfluensaviruset har upptäckts i flera länder, bland annat i Norge och i Sverige. Men de nya virusvarianterna är inte aggressiva, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Det finns ingen anledning till oro, enligt Anders Tegnell vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Tolkningen av det här är att det är ett förväntat beteende hos ett influensavirus, och det har inte inneburit att vi behöver ändra vår bedömning av sjukdomen som sådan, säger han.

Alla influensavirus förändras, eller muterar, hela tiden, säger Anders Tegnell. Det viktiga är att följa själva sjukdomen. Och den har varit förvånansvärt stabil, till exempel när det gäller hur många smittade som behöver sjukhusvård och vilka åldersgrupper som drabbas.

I Storbritannien har en annan virusstam, som är motståndskraftig mot läkemedlet Tamiflu upptäckts.

Professor Johan Giesecke vid Europeiska smittskyddsmyndigheten säger till Ekot att det i de fallen finns andra medel att använda, till exempel virushämmaren Relenza.

Anders Tegnell  håller med om det.

– Det är en viktig förändring att följa. Det här har redan dykt upp några gånger i olika länder och vid olika tillfällen. Men när det här viruset får den här typen av förändring, verkar det inte vara särskilt bra på att sprida sig längre, säger han.

– Det har spridit sig i England på ett ganska speciellt ställe med väldigt mottagliga patienter. Men när man har sett det på andra ställen så har det försvunnit väldigt snabbt. Vi får hålla tummarna för att det fortsätter att vara så. Vi har ju andra medel som vi kan ta till, men det är bra så länge som det är känsligt för de medel som vi använder i första hand, säger Anders Tegnell, avdelningschef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se