Tummen upp för bleka EU-ledare

Svenska politiker är eniga om att Van Rompuy och Ashton varken är kända eller färgstarka. Meningarna går isär om hurvida det är bra eller dåligt.

– Mera högprofilerade personer har ofta gjort skarpa ställningstagande genom åren, därför är de högprofilerade, det gör att vissa länder inte accepterar dem, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Jan Björklund säger det många politiska bedömare runt om i Europa har sagt idag.  27 medlemsländer har svårare att enas kring en karismatisk och kontroversiell politiker än kring en grå med låg profil.

Björklund själv hade velat ha en färgstark ledare för EU, men förstår att det inte finns stöd för det.

– Det finns inte stöd i Europa för att tillsätta någon slags president som vi jämför med USA som sitter i Vita huset och som personifierar USA. Det stödet för en federativ inställning finns inte, jag hade gärna sett det.  

För oppositionsledaren Mona Sahlin spelar personligheten en roll, fast bara i början.

– Personlighetsstyrka kan vara intressant i det korta perspektivet, i det långa perspektivet är det vem och vilken organisation som förändrar verkligheten på riktigt, säger Mona Sahlin.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly är glad över att EU fått två relativt bleka ledare. Då kan de inte driva EU mot en federation, säger han.

Både Mona Sahlin och Lars Ohly tycker att statsminister Fredrik Reinfeldt gjort ett bra jobb.

– Man får ändå säga att statsministern i det här fallet skött sig rätt bra. Man har lyckats få ihop ett ganska svårt pussel med 27 stycken olika, säger Lars Ohly.  

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se