Klart för nytt försök med Cern-accelerator

Sedan i går kväll är nu världens största så kallade partikelaccelerator i gång igen efter ett års reparationer. I berget under den fransk-schweiziska gränsen ska forskare nu återuppta försöken att med acceleratorns hjälp efterlikna universums urknall, Big Bang.

Det är lättnad bland fysikerna i dag när acceleratorn kommit igång igen. På internet kan man se bilder från i går kväll när den väldiga maskinen startat som den skulle och hur forskare kastar hattar i luften i kontrollrummet utanför Genève.

Acceleratorn är en 27 kilometer lång tunnel genom berget. Där ska partiklar kollidera med varandra. Forskarna hoppas på ny kunskap om universums skapelse och materiens minsta byggstenar.

Maskinen är den mest kraftfulla i sitt slag och har tagit 20 år att bygga. Projektet drivs av Cern, Europeiska organisationen för kärnforskning. Sverige är ett av de 20 länder som deltar.

Den nya acceleratorn blev klar i fjol höst. Då kördes den också igång. Men efter bara nio dagar fick den tas ur drift sedan det underjordiska kylsystemet gått sönder.

Nu är kylsystemet återställt. Acceleratorn är nere på sin drifttemperatur igen, minus 271 grader Celsius. Nu ska partiklar skickas ut på, till att börja med, långsamma rundor redan kommande vecka.

De mer energirika krockarna, med partiklar som rusar fram i nästan i ljusets hastighet, är planerade först till januari.

Cern-chefen Rolf Heuer har sagt att han hoppas att acceleratorn ska bidra till att förklara den gåtfulla mörka energin i universum.

Men det är inte bara optimistiska forskare som följer acceleratorns återstart. På internet anmäler sig också oroliga.

"Det här är väl inte mänsklighetens undergång? Jag vill inte dö", är en av kommentarerna på projektets hemsida

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se