USA närmar sig Obamas sjukvårdsreform

I natt beslutade senaten att man ska börja debattera ett förslag till en historisk förändring av sjukvårdssystemet. Det är ett litet steg mot ett genomförande av Obamas sjukvårdsreform.

Det är långt kvar, men nu kan vi se mållinjen, sade demokraternas ledare i senaten Harry Reid. Efter att ha debatterat långt in på lördagskvällen så beslutade senaten till sist att säga ja till fortsatt debatt om sjukvårdsreformen, med röstsiffrorna 60 mot 39.


Omröstningen handlade alltså om en ren procedurfråga, men senatens ja ses ändå som en delseger för president Barack Obama och hans försök att baxa igenom en omfattande reform av sjukförsäkringssystemet.

Senatens förslag går ut på att fler amerikaner än idag, runt 95 procent, blir försäkrade. Bland annat ska de flesta arbetsgivare tvingas skaffa försäkring åt sina anställda. Och staten går in på försäkringsmarknaden med ett statligt finansierat försäkringsalternativ.

Reformförslaget beräknas kosta nästan 850 miljarder dollar under de kommande tio åren, men ska på sikt leda till minskade statliga kostnader för sjukvården.

Nu väntas hård debatt i senaten, där republikanerna är starkt kritiska till förslaget,  både till kostnaden och till att staten får mer inflytande över sjukvården. Det kommer leda till skattehöjningar för nästan alla, sade republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell.

Om senaten lyckas enas om ett förslag, så ska det sen jämkas ihop med det förslag som redan antagits i kongressens andra kammare, i representanthuset. Sen väntar ny debatt och nya omröstningar innan ett eventuellt slutgiltigt förslag kan godkännas av president Obama.


Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se