p1-morgon

London laddar inför julhandeln

På en julmarknad söder om Themsen marknadsförs pannkakor från ett av världens plattaste länder med hjälp av ett alplandskap. Holländska minipannkakor står det skylten och bakom servitrisen är det en fondvägg med en slalombacke och en alptopp. Men det ska väl vara lite snö på en julmarknad. Det finns ett par karuseller här också.

Men det är bara en västanfläkt mot det som möter en i Hyde Park. Där smällde man häromdagen upp ett jättelikt tyskt tivoli som till nöds har maskerats till julmarknad. Till exempel har man på trähästar satt på renhorn av plast och sen döpt attraktionen till Tomtens renridning, Santas Reindeer Ride.

Annars är det rätt mycket tyska kvar på skyltarna som Wurst och Glüwein. Och så finns det en skridskobana, men jag märker att skridsko är inte engelsmännens bästa gren och i tidningen dagen före så hade oppositionsledaren David Cameron varit där och åkt, och trots att det är en stillbild så ser det lite ostadigt ut.

Men det är ju inte sporta man ska göra så här års, utan shoppa, och några hundra meter bort från skridskobanan så börjar julhandelns huvudstråk - Oxford Street. Men anglikanska kyrkan går ut och varnar för att det kan bli en Golgatavandring.

”Använd bara kontanter”, uppmanar kyrkan och säger att med kontokort är risken stor att en God Jul följs av ett Hemskt Nytt År med stora skulder. 

Granhandeln verkar i varje fall minska i år. Det råder nämligen stor brist på danska granar. Det brukar komma hit en miljon granar från Danmark varje jul men i år importeras bara 300 000.

Förklaringen är att pundet det senaste året har försvagats kraftigt mot den danska kronan och de brittiska importörerna tycker att de danska granarna har blivit för dyra.

Jag pratar med Roger Hay på brittiska julgransodlarförbundet, det finns faktiskt ett sådant, och frågar honom om inte det här är mumma för hans medlemmar. Nu borde väl de kunna sälja mycket mer?

– Jovisst, säger han. Men de har inte tillräckligt många granar på sina odlingar och kan bara täcka upp för hälften av bortfallet från Danmark. Så granbrist blir det i varje fall.

Däremot är det ingen brist på odlade tallar så det ska Roger Hay och hans kolleger erbjuda kunderna, men han är osäker på hur många som verkligen vill ha en jultall att hänga pyntet i.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se