p1-morgon

Stora skillnader mellan fattig och rik

Här i Awasa, Etiopiens tredje största stad, bläddrar jag i ett av landets glassiga magasin. Bland bilder på framgångsrika etiopier finns ett hemma hos reportage om Haile Gebrselassie, ni vet löparen som vinner alla långdistanslopp han ställer upp i, och har slagit 26 världsrekord.

Han har investerat sina vinstpengar i fastighetsbranschen, ibland annat två skolor och en biograf. Han är en av landets stora hjältar. Bland bildsidorna hittar jag förövrigt också svensk-etiopiske kocken Marcus Samuelsson.

I huvudstaden Addis Abeba byggs just nu 23 nya hotell. Alla de internationella konferenser som hålls här behöver fler sängplatser.

I städerna pågår business i stor och liten skala. Kiosker, små klädbutiker för andrahandskläder, platser där man kan få en te eller en kopp starkt etiopiskt kaffe, skobutiker. Som tur är behöver även gympadojorna hållas snygga, och det ger skoputsarna jobb.

Etiopien är också religion. Mer än en gång hör jag en etiopier stolt förklara att här lever minsann kristna och muslimer sida vid sida. Landet är helig mark, för kristna, judar och för rastafaris. I staden Shashemene har den tidigare kejsaren Haile Selassie donerat mark till de rastafaris som är hans efterföljare, och som anser att han är den andre Kristus.

Häromdagen hamnade jag och min kollega i en diskussion om bilden av Etiopien. Han påstod med bestämdhet att det i ordböcker till och med står att Etiopien är en synonym till ordet svält. Det var sant 1984 då Etiopien blev känt för naturkatastrofer, utbredd hungersnöd, Live Aid och Bob Geldof.

Hungern finns också i dag i stora dela av landet, precis som den gör varje år. Men det är åtminstone inte ännu lika illa nu som då. Den här gången tvistar regeringen och hjälporganisationer om hur många de är som behöver nödhjälp.

Jag frågar några unga etiopier vad de tycker att man ska göra. En kille föreslår att man till exempel skulle kunna ordna en konsert med etiopiska artister och så skulle avkastningen kunna gå till att hjälpa de fattiga.

– Som Live Aid? frågar jag.

– Live vadå? svarar han.

Han är alldeles för ung för att ha varit med. Han har bara hört andra berätta. Bara när jag nämner Michael Jackson så fattar han. Ett liknande initiativ med etiopiska artister för några år sedan kände han däremot bättre till. Typiskt Etiopien, tänker jag.

Skillnaden mellan att vara fattig och rik är milsvid i Afrika. Varje lokalt försök att utjämna de skillnaderna är värda all uppmuntran.

Margareta Svensson, Awasa
margareta.svensson@sr.se