Filippinerna

Politiker misstänks för massaker

Uppdaterad: 13:55
En medarbetare till Filippinernas president är misstänkt för att ligga bakom det blodiga attentatet på den filippinska Mindanao tidigare i veckan. Och dödssiffran stiger.

Attentatet genomfördes när en lokal politiker var på väg till ett valkontor, för att anmäla en kandidat till guvernörsvalet nästa år.

– Enligt de första rapporterna, stoppades de som kidnappades och mördades först av en grupp som leddes av borgmästaren i Datu Unsay, sade polischefen Leonardo Espina.

Borgmästaren i Datu Unsay är Andal Ampatuan Jr, en medlem i president Gloria Arroyos regerande koalition och son till en mycket mäktig regional politiker som sett till att presidenten fått stöd i regionen i tidigare val.

Andal Jr är själv Ampatuanklanens kandidat i nästa år guvernörsval i Maguindanao. Men på grund av fruktan gentemot klanen måste det hela utredas av andra åklagare.

– Åklagarna i Maguindanao kan inte agera eftersom de är rädda. På grund av de många dödsfallen vågar de inte återvända. Därför har vi satt in åklagare som inte är från Maguindanao, sade justitieminister Agnes Devanadera till radiokanalen DZBB på onsdagen.

57 döda har hittills hittats till följd av massakern, däribland flera journalister och politiker.