Irland

Katolska kyrkan skyddade pedofiler

Den högsta ledningen för den katolska kyrkan på Irland hemlighöll omfattande sexuella övergrepp på barn, visar en statlig utredning som publiceras i dag.

Utredningen visar att kyrkan värnade om kyrkans rykte i stället för att polisanmäla de präster som hade begått övergrepp.

Ett av offren, Marie Collins, säger att i dag har hon och de andra offren äntligen fått upprättelse.

Marie Collins är nu vuxen men hon och hundratals andra utsattes som barn för sexuella övergrepp av katolska präster. När de sedan berättade vad dom varit med om avfärdades de som lögnare, trots att den katolska kyrkans ledare visste att barnen hade rätt.

Utredningen visar att präster som hade avslöjats som pedofiler av sina församlingar inte polisanmäldes utan i stället flyttades till andra församlingar där dom fortsatte att förgripa sig mot barn. De högsta kyrkliga ledarna valde att skydda den katolska kyrkans rykte i stället för att skydda barnen.

Fyra före detta ärkebiskopar pekas ut som medskyldiga till att ha mörklagt dom sexuella övergreppen.

Även statliga myndigheter kritiseras för att ha tillåtit kyrkan att i alltför hög grad sköta sina egna angelägenheter utan tillsyn från staten.

Utredningen visar att de här missförhållandena inom den katolska kyrkan på Irland förekom ända fram till mitten av 90-talet.

Johan Prane, Oxford
johan.prane@sr.se