Hugo Chávez hyllade Ahmadinejad

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejads resa i Latinamerika avslutades hos Hugo Chávez i Venezuela, hans främste allierade på kontinenten, där Iran också har stora ekonomiska intressen.

En gladiator i den anti-imperialistiska kampen! Så presenterade Venezuelas Hugo Chávez sin vän Ahmadinejad på en presskonferens i presidentpalatset Miraflores. Han försäkrade att ”Kristus och Mohammed lyser upp den väg som leder oss till seger mot imperialismen”. Det brukar låta så när de två träffas.

Det är också fiendskapen med USA som är grunden för deras politiska allians, och som genom Chávez försorg nu också inkluderar Bolivia, Ecuador och Nicaragua. Men att Ahmadinejad den här gången också togs emot av Brasiliens Lula da Silva innebar ett kvalitativt lyft. ”Ett besök i Brasilien är värt tio besök i Venezuela”, som en kommentator uttryckte det.

Men under de tio år som gått sedan Chávez och Ahmadinejad odlat sin allians har de också etablerat omfattande ekonomiska relationer. Omkring 300 gemensamma projekt har satts igång; en bank, ett oljeföretag och flera fabriker.

Iran har bland annat byggt en bilfabrik i Venezuela, som enligt Chávez, drivs utifrån socialistiska principer och som producerar en antikapitalistisk bil. En uppfattning som inte helt delas av arbetarna, som nyligen strejkade därför att deras fackförening inte erkänns och för att företaget inte går med på att skriva kollektivavtal.

Bilarna som tillverkas är betydligt billigare än andra, men det är rätt gamla modeller, baserade på Ford Festiva och Peugeot 405 från 80-talet. Dessutom är produktionen fortfarande liten, knappt hälften av den kapacitet fabriken har.

Entusiasmen när de två presidenterna hyllar varandra har ingen riktig motsvarighet bland venezuelanerna. Till och med bland Chávez anhängare hörs kritiska röster om att alla de stora gemensamma projekten kostar mer än de smakar.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se