p1-morgon

James Dean lever i City of Cool

Jag satt och körde på motorvägen tvärs genom Indiana och var två timmar från Chicago när jag plötsligt fick syn på en vägskylt som bara inte gick att motstå. En gigantisk bild av 50-talsskådisen James Dean, med texten ”nästa avfart City of Cool”.

Efter att ha krypkört bakom en traktor förbi ensliga bondgårdar så kom jag fram till stadsskylten som proklamerade att jag var framme i Fairmount Indiana med 2 800 invånare. USA:s coolaste stad.

Det var alltså här i Fairmount som legenden och skådespelaren James Dean växte upp. James Dean som föddes 1931 gjorde kometkarriär i Hollywood innan han omkom i en bilolycka 1955, bara 24 år gammal.

Jag har varit lite kär i James Dean, ända sedan jag såg Öster om Eden första gången. Nu letade jag mig fram till James Dean Gallery, en vit trävilla med veranda och en ganska smaklös James Dean-staty i trädgården.

– Åh, en besökare, sa galleriinnehavaren, en man med hornbågade 50-tals glasögon, när han öppnade.

Han visade mig runt i galleriet. Där fanns ett myller av James Deans gamla skoluppsatser, James Deans jeans, mängder av foton och hundratals filmaffischer för de tre filmer som Dean hann göra under sin korta karriär.

Gallerimannen berättade om den årliga festivalen.

– Då har vi James Dean look-a-like-tävlingar och hoppar säck.

Det lät ju inte sådär jättecoolt. Men sedan uppmanade han mig att åka och titta på vattentornet.

– Du kommer att förstå när du ser det, sa han med ett förtjust leende.

Han gav mig en karta där han ritade in alla James Dean-sevärdheter med tjocka röda kryss. Jag körde ner på Main Street, huvudgatan i USA:s coolaste stad. Förbi en baptistkyrka, en pantbank och en klädaffär som gjorde reklam för ”junior big jeans”, barnbyxor i storlek XXL.

Det såg ut som i så många amerikanska städer på den amerikanska landsbygden, med flera igenbommade butiker, ödslighet och tydliga spår av lågkonjunkturen.

Där var det vita vattentornet på långa tunna spindelben. Själva vattencisternen var målad med en stor bild av James Dean, och en lika stor bild på katten Gustaf. Fairmount är nämligen inte bara James Deans hemstad, här föddes också serietecknaren Jim Davies som skapat den odrägliga orangea katten Gustaf. Cool, var inte det första ordet jag kom att tänka på när jag såg vattentornet.

Jag fortsatte följa de röda kryssen på min karta till James Deans gamla skola, som inte är någon skola längre utan en förfallen tom tegelbyggnad. Och till verkstaden, Carter Motor Shop, där James Dean köpte sin första motorcykel – fast det är ingen verkstad längre.

När jag lämnade Fairmount slog ljuset om till rött vid stadens enda rödljus. En vinröd pickuptruck med leriga däck stannade intill mig. Vid ratten, en man med fårat ansikte, rutig skjorta och pipa i mungipan.

Han såg ut att vara i 80-årsåldern – lika gammal som James Dean varit om han fått leva. Han vände sig om och blinkade mot mig så pipan guppade i mungipan, och faktum är att han såg alldeles oemotståndligt cool ut.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se