Många döda i tågkrasch i Ryssland

Uppdaterad 06:22
Minst 25 människor dödades och minst 90 skadades under fredagskvällen i en omfattande  tågolycka i Ryssland. Det var fyra vagnar i ett expresståg på väg från Moskva till S:t Petersburg som spårade ur i provinsen Novgorod.

Ett stort räddningsarbete drog igång. Under natten spekulerades det om att ett bombattentat skulle ha orsakat olyckan.

Enligt en tjänsteman vid det ryska katastrofdepartementet har ett hål, som är ungefär en meter i diameter, hittats intill rälsen. Vittnen hörde en kraftig smäll före olyckan. Sammantaget kan det peka mot ett möjligt terrordåd, enligt tjänstemannen. 

Nyhetsbyrån Interfax citerar en anonym poliskälla som sade: – Vi har fått veta att detta kan ha varit en terrorhandling.

Den ryska säkerhetstjänsten har nu inlett en utredning.

660 människor uppges ha befunnit sig ombord på tåget Nevskij Express mellan Moskva och S:t Petersburg.

Under natten sökte räddningsmanskap efter offer i de sönderslagna vagnarna. Ambulanser förde skadade till sjukhusen i närheten och ett mobilt sjukhus upprättades på platsen.

Ett krismöte har hållits i Moskva med representanter för regeringen och under lördagsmorgonen väntas flera ministrar åka till olycksplatsen.

2007 spårade ett expresståg på samma bana ur efter att rälsen hade skadats av en explosion. Den gången skadades 30 personer och man misstänkte att tjetjenska rebeller låg bakom.