Rysk tågolycka beskrivs som terrordåd

Uppdaterad 22:01
Minst två hemmagjorda sprängladdningar låg bakom tågkraschen i Ryssland mellan Moskva och S:t Petersburg i går kväll. Minst 26 människor dog och ett hundratal skadades i det som ryska myndigheter nu utreder som ett terrordåd.

Chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB, Aleksander Bortnikov, förklarade i dag under en genomgång med Rysslands president Dmitrij Medvedev att man har hittat resterna av minst två hemmagjorda sprängladdningar som lagts ut på järnvägsspåret och att det ska ha varit den direkta orsaken till gårdagens tågurspårning.

Ytterligare en sprängladdning som inte var lika kraftfull exploderade vid lunchtid i dag vid olycksplatsen men ingen människa skadades, säger järnvägschefen till ryska medier.

Den ryska federala åklagarmyndigheten kallar händelsen en terroristattack, vilket i så fall skulle betyda att Ryssland drabbats av det värsta terrordådet på flera år.

Det fanns närmare 700 personer på tåget Nevskij Express som höll en hastighet på 200 kilometer i timmen när det spårade ur i oländig skogsterräng mellan städerna Tver och Novgorod. De två sista vagnarna välte och fortfarande på lördagseftermiddagen saknades nästan 20 personer. De allvarligast skadade offren har flugits med helikopter till sjukhus i Moskva och S:t Petersburg.

Den ryske presidenten Medvedev uppmanade sina ministrar att upprätthålla lugnet i landet eftersom läget nu är spänt. På Kievstationen i Moskva har polisen efter ett larm i dag sökt efter ännu en sprängladdning men ingenting har kunnat hittas.

En ultranationalistisk grupp har tagit på sig gårdagens dåd i ett meddelande på internet men än så länge saknas bekräftade kopplingar mellan tågkraschen och någon specifik grupp.

Sommaren 2007 utfördes ett liknande dåd på exakt samma järnvägssträcka. Den gången skadades 60 personer och misstankarna riktades mot dels högerextremister, dels terrorister från norra Kaukasus.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se