Brittisk JK ansåg Irak-kriget olagligt

Den brittiska regeringens juridiske rådgivare informerade 2002 dåvarande premiärminister Tony Blair om att det skulle strida mot internationell rätt att avsätta Iraks diktator Saddam Hussein, enligt tidningsuppgifter i dag.

Åtta månader före den USA-ledda invasionen i Irak skrev lord Peter Goldsmith, justitiekansler under Tony Blairs regering, till premiärministern, men Blair struntade i råden, skriver tidningen Mail on Sunday.

Tidningen uppger att den utredning som granskar Storbritanniens inblandning i kriget har Goldsmiths brev och att han och Blair troligen kommer att förhöras om det.

Goldsmith ska, enligt Mail on Sunday, ha belagts med munkavle efter sitt försök att avråda Blair från att låta Storbritannien stödja kriget. Han skrev brevet sex dagar efter ett kabinettsmöte den 23 juli 2002, där ministrarna i hemlighet upplystes om att USA och Storbritannien ämnade genomföra ett regimskifte i Irak.

Goldsmith var med på mötet och skrev några dagar senare till Blair att krig inte kunde rättfärdigas bara med ett regimskifte, enligt tidningen.

Den brittiske justitiekanslern förklarade att även om FN:s regler tillät "militärt ingripande i självförsvar" så gick de inte att tillämpa i Irakfallet eftersom Storbritannien inte hotades av Saddams regim.

Men några dagar innan kriget började i mars 2003 gav Peter Goldsmith grönt ljus för invasionen.