uruguay

Gammal gerillaledare kan bli president

I dag väljs av allt att döma en tidigare gerillaledare till Uruguays nye president. Opinionsmätningarna ger Tupamarosgerillans grundare José Mujica en bekväm seger. Men det kommer knappast att innebära några stora omvälvningar för uruguayanerna, snarare tvärtom.

Kontinuitet har varit nyckelordet i José Mujicas valkampanj, och han har lovat att fortsätta den politik som den avgående presidenten Tabaré Vasquez har drivit.

Det är en politik som framgångsrikt kombinerat ett uppsving av utländska investeringar med sociala reformer och inkomstfördelning.

Mujica uppfattas allmänt stå till vänster om Vasquez, han beskriver sig som socialist, men han har gång på gång försäkrat att den försiktiga politik som Vasquez har drivit, är den som också han kommer att driva.

Det är, har Mujica flera gånger betonat, Brasiliens Lula da Silva och Chiles Michelle Bachelet, snarare än Venezuelas Hugo Chavez, som är hans naturliga allierade på kontinenten.

José Mujica är med sina 74 år, en veteran. Han är en av grundarna till Tupamarosgerillan, han satt närmare 15 år i fängelse och genomled tortyr och isolering. Därefter blev småbonde, senator och minister. 

Mujica brukade åka motorcykel till kongressen tills han för några år sedan köpte sig en gammal folkvagn, så det är kanske inte så konstigt att många uruguayaner, trots hans ålder, uppfattar honom som en frisk fläkt.

Men José Mujica är också en pragmatiker. Och trots att han kan räkna med egen majoritet i parlamentet har han redan sagt att en av hans första åtgärder kommer att vara att bjuda in de andra partierna för att etablera en nationell pakt kring grundläggande frågor som energi, hälsovård, utbildning och säkerhet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se