Rysk jakt på misstänkta tågterrorister

Det saknas ännu 26 människor efter attentatet mot ett passagerartåg i Ryssland i fredags kväll, som krävde minst 25 dödsoffer. De ryska myndigheterna jagar nu misstänkta för dådet.

– Det är för tidigt att tala om misstänkta, sa i dag Vladimir Markin, talesperson för den ryska federala åklagarmyndighetens utredningsgrupp, till nyhetskanalen Vesti. Markin sa också att det pågår ett aktivt arbete för att identifiera de skyldiga och sedan utfärda en efterlysning.

I ryska medier förekommer allt fler uppgifter om att okända personer på senare tid ska ha synts till i de glesbefolkade trakterna, där sprängdådet i fredags fick snabbtåget Nevskij Express att spåra ur.

Den hemmagjorda, kraftiga sprängladdningen på omkring sju kilo fanns på rälsen i ett skogsparti mellan städerna Tver och Novgorod och utlöstes när tåget passerade på väg från Moskva till S:t Petersburg.

Snabbtåget, som avverkar sträckan mellan de två storstäderna på bara fyra timmar, verkar ha varit en medvetet vald måltavla med dess många affärsresenärer.

Bland de döda finns flera högt uppsatta ryska tjänstemän som befann sig i någon av de tre sista vagnarna, det vill säga den del av tåget som spårade ur. 

Rysslands president Dmitrij Medvedev lovade redan igår att de skadade och de dödas efterlevande ska kompenseras ekonomiskt av staten redan i början av nästa vecka. 85 personer är fortfarande kvar på olika sjukhus i flera städer. Flera av dem är allvarligt skadade.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se