Ja till minaretförbud i Schweiz

Uppdaterad 16:49
Det ser ut att bli ett ja till förbud att bygga fler muslimska bönetorn i Schweiz. Ytterhögerpartiet Schweiziska folkpartiet har fått en klar majoritet bakom sig, enligt en vallokalsundersökning och de första preliminära resultaten. Nu fruktar många följderna av beslutet.

– Det tycks bli ett överraskande resultat, sade man i det tyskspråkiga nyhetsprogrammet Tagesschau i tv-kanalen Schweizer Fernsehen. Enligt vallokalsundersökningen har hela 59 procent av de röstande sagt ja till ett minaretförbud.

Valdeltagandet var dessutom ovanligt högt för att vara en folkomröstning, över 50 procent.

Frågan har varit minst sagt kontroversiell i Schweiz, där landets största parti, Schweiziska folkpartiet som står på den yttersta högerkanten, drivit frågan om förbudet. Samtidigt har landets cirka 400 000 muslimer börjat känna av hatkänslor och upplevt attacker mot en del moskéer.

– Det här innebär ju mycket för landets 400 000 muslimer. Man känner att detta inte bara är något mot minareterna i sig, utan mot islam som sådan, säger ambassadrådet Harry Landau vid den svenska ambassaden i Bern.

Kan det här leda till negativa konsekvenser?

– Jag hörde tidigare i dag någon som sa att man är rädd att det kan bli någon bojkott mot Schweiz, alltså en handelsbojkott, från muslimska länder. Jag vet att FN:s  särskilde rapportör för rasism tidigare har uttryckt oro när det har gått åt det här hållet i viss typ av valaffischer, så visst påverkar det politiken här, säger Harry Landau.

Den schweiziska regeringen, liksom parlamentet, har tagit ställning till frågan om folkomröstningen tidigare, där man varnat för ett förbud, inte minst med tanke på landets image som ett neutralt, fritt land kan skadas. Nu kan landet framstå som islamfientligt.

– Detta är då bara riktat mot en religion, inte några andra religioner och detta har fått ganska mycket kritik att det här riktar sig mot enbart muslimska moskéer och mot islam, säger ambassadrådet Harry Landau i Bern.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se