Mujica vann presidentvalet i Uruguay

Den gamle gerillaledaren José Mujica segrade i den andra omgången av presidentvalet i Uruguay. I sitt segertal lovade han att lyssna på alla uruguayaner, också på dem som röstat mot honom.

– Här finns inga segrare och inga besegrade, sa José Mujica i sitt segertal inför en jublande folkmassa som samlats på ramblan, strandpromenaden i Montevideo.

Det här, sa han, handlar bara om att utse en ny president, en president som inte har svaret på alla frågor och som kommer att begå misstag, men som lovar att inte vända några problem ryggen.

Strax innan hade hans motståndare Luis Alberto Lacalle från Nationalpartiet, eller "los blancos", hållit ett tal där han erkände sig besegrad och där han uppmanade alla sina anhängare att stödja Mujica. För han är, sa Lacalle, alla uruguayaners president.

Den finns en uppfriskande demokratisk atmosfär i Uruguay, en brist på demagogi och en upplevelse av att de uruguayanska politikerna faktiskt tycks vara mer intresserade av att hitta breda lösningar på landets problem, än av att segra i val.

Och att José Mujica ägnade så pass mycket tid av sitt segertal åt att visa sitt erkännande för sina politiska motståndare var ingen tom gest.

Han har tidigare sagt att en av hans första åtgärder kommer att vara att försöka ena alla partier bakom en gemensam strategi kring grundläggande frågor, som inte bör påverkas av de politiska konjunkturerna som till exempel sjukvård, utbildning, miljö och energi.

Och det trots att han har egen majoritet i parlamentet och utan större svårigheter kan driva igenom de förslag han vill.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se