Muslimsk bestörtning över minaretförbud

Schweizarnas nej till minareter väcker förvåning, bestörtning och misstro bland många muslimer runt om i Europa. Det säger rektorn för Stora moskén i Paris, Dalil Boubakeur, som haft kontakt med andra musliska ledare.

– Folkomröstningsresultatet är ett uttryck för islamofobi och vi förstår det inte. Ingen hade väntat sig detta nej till minareter. Det är ett tecken på att schweizarna blandar ihop en fredlig utövning av islam och militant islamism, säger Dalil Boubakeur.

Folkomröstningsresultatet har redan lett till demonstrationer på flera håll i Schweiz, i Bern och Zürich, och fler protester är nog att vänta, tror den högt uppsatte muslimske ledaren.

Franska Nationella frontens ledare Le Pen, Sverigedemokraterna och främlingsfientliga partier applåderar och Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersgaard tänker nu driva ett liknande förslag i Danmark.

– I Frankrike betyder detta ytterligare svårigheter för moskébygget i Marseille, säger Boubakeur.

I Schweiz sprider sig oron att landet ska utsättas för bojkotter och drabbas ekonomiskt. Men att förmögna muslimer skulle lämna schweiziska banker, ser Dalil Boubakeur ingen anledning till.

– Schweiz har inte förolämpat muslimer och tänker inte riva befintliga minareter. Problemet är att misstron har ökat, säger han.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se