p1-morgon

Tymosjenkos frisyr är en het valfråga

Den ukrainska valkampanjen varvar upp. I stället för den hejdlösa smutskastningen mellan presidentkandidaterna eller de intetsägande vallöftena, har vi äntligen fått en nyhet att analysera på riktigt. Den nuvarande premiärministern, Julia Tymosjenko, har planer på att byta frisyr.

Ukraina håller andan. Vad ska hända med den blonda flätan, som likt en krona eller till och med gloria, kröner huvudet på den orangea revolutionens drottning?

När Tymosjenko eldade på folkmassorna på Majdantorget i centrala Kiev, den där vintern för fem år sedan, var det just frisyren som stannade kvar i minnet hos människor världen över.

Med tanke på de ständiga påhoppen inför valet i januari vore det lätt att misstänka att någon av motkandidaterna för att ha spritt ut ryktet att Julia Tymosjenko tänker mixtra med sitt flätade varumärke.

"Se där, hon är ombytlig, opålitlig. Hon visar sitt rätta jag." I brist på egna politiska program skulle övriga presidentkandidater kunna hitta på alla möjliga negativa tolkningar.

Men nyheten kommer från ett helt annat håll. Det är Julia Tymosjenkos egen frisörska som läckt uppgifterna till pressen. Hon lugnar alla oroliga med att Ukrainas premiärminister inte kommer att klippa sig kort, eller ha några mörka slingor.

Med samma fingertoppskänsla som en erfaren politisk rådgivare säger Tymosjenkos privatfrisör att det snarare handlar om evolution, än om revolution.

Frisörskan brukar ta hand om flätan en gång i månaden. Den övriga tiden fixar Tymosjenko sin frisyr själv. Kanske borde kampanjteamet bakom Julia Tymosjenko plocka in frisören lite oftare inför presidentvalet? Inte för att få mer hjälp med det berömda håret, utan för lite politisk rådgivning.

"Evolution, inte revolution", måste vara den mest geniala slogan någon har knäckt sedan besvikelsen över den orangea revolutionens misslyckande för några år sedan la sig som ett konstant lågtryck över Ukraina.

De flesta väljare i landet fnyser föraktfullt varje gång någon använder ordet "revolution". Evolution skulle kanske kunna gå att lansera, kombinerat med ord som "stabilitet" och "trygghet" - just det som många ukrainare känner att de saknar.

Det vore också helt naturligt att ge en mer central befattning åt Tymosjenkos frisör, eftersom hon sköter om den världsberömda flätan. Julia Tymosjenko lanserade frisyren i samband med en parlamentsvalskampanj för sju år sedan, och sedan dess har hon vid bara några få tillfällen synts offentligt utan den.

En politisk analytiker hävdar att stilen är inspirerad av den legendariska författaren och politiska aktivisten med psuedonymen Lesya Ukrainka som levde kring förra sekelskiftet. Tanken nu är kanske att Tymosjenkos nya frisyr ska bli än mer Lesya Ukrainkas för att locka fler väljare. Ja, nu är den ukrainska presidentvalskampanjen igång på allvar.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se