1 av 2
Vänliga bussar. Foto: Christer Fridén/SR
2 av 2

Buss Köpenhamn vs Helsingfors 10-0

Jag håller på att lära mig tycka om att åka kollektivt igen. I Helsingfors lär man sig snabbt att avsky buss och spårvagn. För ofta är förarna så osannolikt sura och griniga och nonchalanta mot passagerarna att man hellre går eller tar en taxi.

Men nu är jag i Köpenhamn på det stora klimattoppmötet och då får man en biljett som gäller på bussar, tåg och metro i hela stan. Och här är förarna trevliga. Busschaufförerna säger 'go’morn' när man går ombord före tio. I Helsingfors får man en sur min om man inleder betalningsproceduren med ett 'go’morgon'. I synnerhet om man skulle drista sig att framföra det på svenska. Ett 'huomenta' på finska är inte heller populärt.

I Köpenhamn berättar chauffören en liten historia om varför han är något försenad för på den eller den gatan hade det hänt en liten sak som försinkat turen. Men han kommer att göra allt, utom att bryta mot trafikreglerna, för att köra in förseningen. I Helsingfors har jag aldrig hört någon förklara någonting om varför tidtabellen inte håller.

I Köpenhamn väntar bussen, hör och häpna, åtminstone några sekunder på folk som springer mot hållplatsen för att komma med. I Helsingfors är det uppenbarligen en sport att stänga dörren så nära den jäktade resenären som möjligt och fara iväg.

Jag läste nyligen om en helsingforsbilist som såg en person springa mot en spårvagn. Precis när han kommer upp på perrongen slår dörrarna igen och spårvagnen glider bort. Bilisten blir så himla arg att han stannar och plockar upp den snopne ifrånåkte resenären och kör i rasande fart till nästa hållplats. Där stannar han så spårvagnen inte kan köra därifrån utan tvingas stå kvar tills dörrarna öppnas för mannen som nu äntligen kommer ombord.

Kollektivtrafiken i Helsingfors borde skickas på kurs till Köpenhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista