Kosovokriget

"500 personer dödades i organhandel"

I Serbien har ett fall av misstänkt organhandel under Kosovokriget fått nytt bränsle. Åklagaren som utreder krigsbrott har nya vittnesmål som sägs kunna bevisa att mellan 300 och 500 tillfångatogs och fördes till läger i norra Albanien, där ska de ha dödats för sina organs skull.

Fallet beskrevs 2008 av den före detta FN-åklagaren i krigstribunalen i Haag, Carla del Ponte.

– Vi vet flera mycket intressanta saker, vi vet till exempel var offrens gravar finns. Men den albanske presidenten bromsar oss av politiska skäl, säger Bruno Vekaric, vid åklagarmyndigheten som utreder krigsförbrytelser i Belgrad. Belgrad samarbetar med Haagtribunalen.

Hittills har åklagaren hört 130 vittnesmål i fallet som kallas det Gula huset. Flera är helt nya. Med amerikansk hjälp har de serbiska åklagarna till och med besökt området där fångarna från Kosovo misstänks ha dödats för sina organs skull. Eftersom brottet begicks i norra Albanien är det där det bör utredas.

– Vi var i Albanien med hjälp av amerikanerna och vi hade ett bra möte med riksåklagaren madame Minerama, men det blev för känsligt så hon tvingades lägga ned utredningen, säger Bruno Vekaric.

Albanien vill inte samarbeta om saken mer och regeringen i Kosovo hävdar bestämt att historien är falsk. Åklagarna samarbetar med Europarådets sändebud Dick Marty i utredningen. Just nu handlar det framförallt att bevisa att organhandeln verkligen ägde rum och att det var systematiskt. De som beordrade det hela blir svåra att komma åt men det var den kosovoalbanska gerillan som förde fångarna till Albanien, enligt åklagarna.

Albanien var då ett Eldorado för kriminella gäng.

Den före detta Haagåklagaren Carla del Ponte skrev först om fallet i sin bok 2008. Fångar togs av UCK-gerillan till läger i norra Albanien. Där fanns serber, albaner och kvinnor som sålts som prostituerade från Ryssland och andra östländer. Överlevande vittnade om hur unga fångar ska ha dödats för sina organs skull. Del Ponte ska till och med ha besökt ett påstått hus där operationerna utfördes. Omkring 10 000 människor dödades under Kosovokriget och fortfarande saknas 2 000, de flesta kosovoalbaner.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista