p1-morgon

Svenska deckare hett ämne i Sydafrika

Det lackar visst mot jul och det är lite svårt att förstå när det är högsommar och temperaturen håller sig mellan 20 och 30 grader. Någon riktig julstämning är det svårt att få här i värmen, trots alla julgranar med blinkande lampor, julgranskulor och rosetter i köpcentren.

Här märks julen på det tilltagande antalet julfester som man måste hinna med innan alla försvinner på semester.

Så på Luciadagen var det picknick i parken med dansk sill, norsk lax och sydafrikanska jordgubbar. Om man till äventyrs skulle få för sig att det var midsommar och inte Lucia, så behövde man bara kasta en blick på picknicken intill, där flera hade tomteluvor på sig i skydd mot solen.

En av de mer intressanta festerna i veckan, ägde rum på det övre parkeringsplanet i huset där jag bor. I ett försök att öka grannsämjan så hade grannarna lyfte ut ett plastbord och stolar på en av parkeringsfickorna och så hade vi knytkalas.

Efter allmänt skvaller om de pågående renoveringarna av huset, om var mannen som brukar parkera på nummer 16 tagit vägen, och vem som tagit hand om varuvagnarna som vi brukar använda för att frakta varor från våra bilar upp till lägenheterna och att min granne fick en och en halv miljon för sin stora lägenhet - så övergick vi till att prata om - Sverige.

Och här bland den övervägande vita medelklassen, bland advokater, journalister, fotografer, inredningsarkitekter och försäkringstjänstemän hade de flesta något att säga om Sverige.

En av grannarna skröt med sitt svenska laminatgolv - inredningsarkitekten pratade svenska sängar, men kvinnan som jobbar med utvecklingsfrågor ville veta varför Sverige så sällan tycks finnas med i biståndssamarbeten numera? En advokat mindes sitt besök i Stockholm som nåt närapå magiskt och fick nästan tårar i ögonen när han talade om den låga brottsligheten där.

Den höga kriminaliteten här i Sydafrika som vanligtvis ett av de vanligaste samtalsämnena, har på något sätt kommit av sig på sistone - för nu vill alla prata om svenska kriminalromaner istället.  Så många har läst framför allt Stieg Larssons böcker.

De böckerna fascinerar för att huvudpersonerna är så mystiska och att det är intressant att läsa om hur man hanterar brottslighet i Sverige. Men en man sa att han aldrig skulle drömma om att läsa en kriminalroman som utspelar sig i Sydafrika, det kommer liksom alldeles för nära då, tyckte han.

En ung läkare hade svårt att förklara exakt vad det var som var så bra med böckerna, men hon kom fram till att det måste vara för att miljön är så exotisk, ja för att böckerna utspelar sig i - snö.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se