1 av 2
Gratis julpynt. Foto: Maria Persson Löfgren
2 av 2

Ett ljust jultecken

Hur skottar man snö utan spade? På min terass högt upp i södra Belgrad ligger snön tung och tjock. Jag tänker att det kanske inte är så bra när det börjar smälta och inte så bra om iskokor ramlar ned i huvudet på dem som går in i huset. Ingången ligger precis under min terass fyra våningar ned.

Först roar jag mig med att kasta snöbollar på trädet mitt emot, sen försöker jag med en pappskiva fösa undan snön. Farbröderna som borstar snö från bilarna och lite förstrött skottar därnere undrar vad jag är för en konstig typ. Snösvängen existerar inte här. Tur det!

 Så får jag den ljusa idén, som också gör det lite julmysigt. Jag gör som jag alltid gjorde som barn på jullovet hemma hos mormor i den vackra norrländska byn Liden. Snösäkraste stället i december och om vi inte gjorde både snölykta och snögubbe så fort vi kom fram var det inte jul.

Så nu har jag mitt Liden med utsikt över de serbiska taken, en snölykta med värmeljus i. Egentligen ska det vara ett vanligt ljus, men det hade jag inte något.

Njut som jag av julfriden som alltid infinner sig åtminstone hos mig när det är mycket snö på taken. Ett gratis julpynt som slår alla andra.

God Jul på er!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista