p1-morgon

Stasi lever i öst

I Tyskland har den beryktade östtyska säkerhetstjänsten Stasi fortfarande, tjugo år efter murens fall, inflytande på medborgare och politik. I det nyvalda delstatsparlamentet i Brandenburg har det visat sig att flera ledamöter i vänsterpartiet Linke, tigit om sitt förflutna som spioner åt Stasi. Och genast har en proteströrelse bildats, med demonstrationer varje vecka i huvudstaden Potsdam.

Det är några hundra som går genom centrala Potsdam den här måndagskvällen, ropandes "Ut med Stasi”. "Potsdam – huvudstad för Stasispioner" står det på ett av plakaten. Runtom kvällsshoppar andra stadsbor, eller strosar genom någon av julmarknaderna i centrum.

Arrangörerna har valt namnet måndagsdemonstration för sin protest, precis som det hette hösten 1989. Det var måndagsdemonstrationerna som satte igång revolutionen, där Kommunistpartiet och Stasi störtades från makten i östra Tyskland.

Sedan dess har det gått 20 år. Men de Stasioffer som är med på mötet i Potsdam har inga svårigheter att minnas hur det var på DDR-tiden.

– Jag har växt upp i DDR och har min tjocka Stasiakt stående hemma. Jag vill inte att mina barn ska behöva leva i ett land där Stasirapportörer har regeringsansvar, säger prästen Ute Arndt-Hering.

Hon berättar vad som står i hennes Stasiakt. Hennes bästa kompis spionerade på henne under fyra års tid. 

– Hon missbrukade mitt förtroende och lämnade ut nyckeln till min lägenhet och ritade en skiss så att Stasi kunde hitta min dagbok.

Ute Arndt-Hering förföljdes för att hon var troende.

– Min väninna trodde inte på att jag var troende utan att jag var emot DDR.

Ute Arndt-Hering är en av tusentals. Jag talar med flera andra här på mötet. Till exempel bondsonen Horst Neukirch, som protesterade mot att hans far och andra bönder fick lämna sina jordbruk till staten.

– Jag blev inspärrad i fem år, berättar han.

När han själv satt i Stasifängelse fick hans fru välja på att skilja sig från honom eller att staten skulle ta deras barn ifrån henne. Hon valde skilsmässan.

Horst Neukrich är snart 70 nu. Han träffar än i dag inte sina barn.

– Det är sorgligt att det är folk med Stasiband som regerar i dag, säger han.

I delstatsvalet i september vann Socialdemokraterna, med vänsterpartiet Die Linke som näst största parti. De båda bestämde sig för att bilda regering tillsammans, trots Die Linkes band till det forna styrande kommunistpartiet i DDR.

Socialdemokraternas ledare Matthias Platzeck talade om försoning. 20 år efter murens fall ville Platzeck dra streck: Die Linke är demokratiskt valt. Då kan de också ingå i en regering, var hans tanke. Platzeck räknade med att de nyvalda som hade arbetat åt Stasi också hade berättat det öppet.

Men så var det inte. När regeringen väl var på plats kom nya Stasiavslöjanden vecka för vecka. Hittills vet vi att 7 av 26 Linkeledamöter i Brandenburgs delstatsparlament har varit aktiva för Stasi, den politiska östtyska spionpolisen.

En av talarna på måndagsdemonstranternas möte i Potsdam anklagar Platzeck för att ha lagt Brandenburgs öde i händerna på företrädare för ett förbrytarsystem.

– Det har inget att göra med försoning, säger talaren Eckart Henning.

Prästen Ute Arndt-Hering har samma syn. Det finns inga genvägar till försoning. Gärningsmännen måste tala öppet med offren om vad de gjort.

– Någon billig nåd i parlamentet, som Platzeck vill ha, finns inte.

Krav på nyval finns på flera av demonstrationsplakaten. Robert Bachmann, arrangören av mötet och måndagsdemonstrationen säger att först av allt måste regeringen avgå.

--  Alla som arbetat åt Stasi måste lämna parlamentet. I tyska parlament borde inga före detta Stasirapportörer få sitta, säger Robert Bachmann.

Han är inte med i något parti, förklarar han. Men den borgerliga oppositionen i Brandenburg stöder hans initiativ. Och de är också företrädda här ikväll.

Här finns också motdemonstranter: "Ni är bara dåliga förlorare", ropar en av dem. Och socialdemokraten Platzeck lär inte ändra sig. Han har bestämt sig för att fortsätta regera ihop med Die Linke.

Och Robert Bachmann har bestämt sig för att fortsätta med måndagsdemonstrationer.

– Se alla här som suttit i fängelse eller fått sina familjer förstörda. Man måste engagera sig.

Per Eurenius, Potsdam
per.eurenius@sr.se