1 av 3
Foto: Christer Fridén/SR
2 av 3
3 av 3
Ren cykelbana i snöigt Köpenhamn. Foto: Christer Fridén/SR

Vintercykling

När jag gick ut i morse från lägenheten, där jag tillfälligt bor i Köpenhamn, möttes jag av en ovanlig syn. Nästan alla cyklar som brukar vara borta utanför porten stod kvar. Grannarna har tagit sig till jobbet utan cykel. Men det är kanske inte så konstigt. Det har nämligen snöat och snön ligger kvar.

I Köpenhamn är ju cykeln ett mycket vanligt fortskaffningsmedel. Folk cyklar överallt. Inte så konstigt för det finns ju inga backar i stan. Men i dag var det många som lät bli cykeln. För att cykla i snömodd är inte så kul.

Det trodde åtminstone jag var orsaken. Tills jag kom ut från min lilla tvärgata till den stora gatan, Jagtvej. Där höll dom på med snöröjning. Inte på bilarnas och bussarnas körbana. Inte på trottoaren. Utan på cykelbanan. Det var alltså cykelbanan som först gjordes ren från snö. Finns det något annat land i världen där man har en sådan positiv särbehandling av cyklister? Jag har i varje fall inte sett något liknande vinterparadis för cyklister.

Så kanske det är för att det är lite för kallt som många ställer cykeln hemma i dag. Det är som dom säger som har stått och köat utan för Bella Center här i Köpenhamn, för att komma in på den stora klimatkonferensen som skall stoppa den globala uppvärmningen: -Lite varmare klimat hade inte suttit så illa!

På tal om trafiken i Köpenhamn, det jag skrev i min blogg om buss- och spårvagnsförarna i Helsingfors, resulterade i en temamorgon i finländsk radio om dom sura förarna. Och många höll med mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista