p1-morgon

På vift i Vita huset

Det har sina fördelar att ha dåligt lokalsinne, och vara en sån som lätt hamnar lite fel. Paula och Harvey Darden hamnade fel när de var på turistresa här i Washington nyligen. Paula och Harvey, pensionärer från Georgia ville se Vita huset och hade anmält sig till en guidad tur, men det gick inte riktigt enligt planerna.

Efter att ha passerat den obligatoriska Secret Service-kontrollen, så viftade en av säkerhetsvakterna in paret i en korridor som leder fram till Vita husets största och mest eleganta salong, the East Room. Plötsligt befann sig de två turisterna mitt i en exklusiv frukostbjudning med självaste president Obama som värd.

Paula och Harvey Darden försökte viska till en vakt att de nog kommit fel, men vakten bara pekade uppfordrande på den dignande frukostbuffén och så kom det sig att turistparet från Georgia råkade hamna mitt i Obamas frukostmöte.

– Det var lite pinsamt att vi var turistklädda, alla andra hade kostym, sa Harvey Darden efteråt.

Det visade sig att paret hade tagit fel på datum för sin guidade rundtur, och Vita husets säkerhetsvakter måste ha varit på ovanligt generöst humör och släppte in dem till presidenten i frukostrummet som en sorts kompensation.

– Det var en vänlig gest, absolut inget misstag, förklarade Secret Service i efterhand.

Det där med objudna gäster är ju annars ett lite känsligt ämne för Secret Service, efter att dokusåpakändisarna Michaele och Tareq Salahi objudna lyckades glida in på Obamas galamiddag häromsistens.

Själv hamnade jag också lite fel för ett tag sedan, i kongressen. Jag var i representanthuset på Capitol Hill och bevakade en ekonomisk debatt när jag greps av ett akut koffeinsug och gav mig ut i korridorerna på jakt efter en kopp kaffe.

Det är rätt imponerande i kongresskorridorerna med alla oljeporträtt av tidigare politiker, och tunga ekdörrar med mässingsskyltar. Jag försökte diskret kika in genom dörrspringan med skylten Utrikesutskottet, och tassade också in i en korridor i riktning mot Homeland Security Committee.

Jag vandrade vidare i den ödsliga korridorlabyrinten och insåg plötsligt att jag var komplett vilse. Eftersom jag inte kom på något bättre, så klev jag in i närmsta hiss, åkte planlöst några våningar ner - och hamnade mitt i det som måste vara världens mäktigaste tunnelbanestation.

Jo, för i kongressens underjordiska gångar finns en egen liten tunnelbana med förarlösa tåg som tar stressade senatorer och jäktade tjänstemän mellan kongressens kontorshus och de båda kamrarna. 

Det var en osannolik och alldeles egen värld därnere, med små butiker och caféer, och horder av kostymklädda resenärer på det minimala tunnelbanetåget.

Jag hann både dricka kaffe och ta en provtur med kongresståget innan en vakt påpekade att jag nog hamnat lite fel. Och det var ju alldeles rätt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se