Lita aldrig på en sydafrikan som visar dig vägen

Ett av favoritskämten oss exileuropéer emellan är att fråga vad vi längtar efter att göra när vi åker till Europa. "Att veckla ut en karta mitt på ett torg och fråga någon om vägen" är svaret. Det hör till de saker man bara inte gör i en stad som Johannesburg. Om man är vilse i ett land med hög kriminalitet så är risken stor att någon utnyttjar det tillfället.

Härom veckan åkte jag bil med en kompis, vi skulle till en park och hade glömt hur man tar sig dit. Eftersom det är inpräntat hos mig att man aldrig ska fråga någon om vägen, så blev jag genast lite nervös när han rullade ner vindrutan och ställde frågan till första bästa söndagsflanör. Men vi var i ett välbärgat bostadsområde och kvinnan vi frågade hade inte en aning. Ändå viftade hon lite osäkert åt höger och sa att vi nog hade åkt väldigt fel och borde åka norrut och sen till höger.

Vi kände på oss att kvinnan hade fel, tackade för hjälpen och körde åt vänster istället. Med nästa person hade vi bättre tur. Hon pekade genast i rätt riktning och inom fem minuter var vi framme.

De fem minuterna ägnade vi åt att upprört diskutera varför den första kvinnan hade visat oss i så fel riktning, när hon uppenbarligen inte hade en aning.

Typiskt sydafrikaner, enades vi om (min kompis är zimbabwier). En sydafrikan skulle aldrig drömma om att säga "jag vet inte". Hellre peka åt nåt håll, än att erkänna att han eller hon inte vet. Som om det skulle vara artigt att visa någon ännu mera vilse!

En gång gick jag vilse på ett universitetsområde i Johannesburg. Ingen jag frågade hade en aning om var den byggnad låg som jag skulle till och när jag ringde personen jag skulle träffa, så beskrev hon en väg som tog mig runt hela området, innan jag 20 minuter senare hamnade på ett ställe som låg exakt fyra minuter från platsen där jag hade ringt ifrån!

Sydafrikaner som alltid kör bil (även om det bara är 200 meter dit de ska) har ingen aning om hur man visar någon en väg till fots, de bara yrar.

Nej, att man inte ska fråga en sydafrikan om vägen, har inte lika mycket med kriminaliteten att göra som att du sällan kan vara säker på att personen du frågar vet vad han eller hon talar om. Om de inte vet det, så riskerar du att råka riktigt illa ut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista