Muhammedtecknare attackerad i sitt hem

Uppdaterad: 14:28
En 28-årig man har trängt sig in hemma hos den danske tecknaren Kurt Westergaard, en av dem som tecknade Muhammed-karikatyrerna som Jyllands-Posten publicerade 2005. När poliserna kom till platsen blev också de attackerade.

Den 28-årige somalier som bröt sig in hos den danske konstnären Kurt Westergaard, häktades i dag misstänkt för mordförsök. Mannen nekar till anklagelserna.

Bent Preben Nielsen hos den danska polisen berättar hur mannen angrep dem med både yxa och kniv när dem kom till Kurt Westergaards hem utanför Århus dit de larmades i går kväll - och att de till slut sköt mot mannen.

Han hade då tidigare tagit sig in till Kurt Westergaard genom att krossa en ruta i hemmet.

Tecknaren gömde sig då i ett rum som har extra skydd. Därifrån ringde han polisen medan mannen skrikande försökte forcera dörren in till rummet.

När poliserna anlände angrep han alltså också dem och sköts då i armen och benet.  Hans skador är inte livshotande.

Enligt den danska säkerhetspolisen är han en 28-årig somalier som har kontakter med terrornätverket al-Qaida och den somaliska islamistiska extremiströrelsen al-Shabaab.

Efter Jyllands-Postens publicering av Kurt Westergaards och andra tecknares Muhammedkarikatyrer hösten 2005 väcktes en proteststorm mot tecknarna, tidningen och Danmark i hela den muslimska världen.

Våldsamma kravaller utbröt på flera håll. Danska företag bojkottades och den danska regeringen utsattes för hårda påtryckningar från muslimska länder att fördöma karikatyrerna. Tecknarna och anställda på Jyllands-Posten mordhotades och mordhoten har fortsatt.

För snart två år sedan grep dansk polis flera personer misstänkta för mordplaner. Och i höstas greps två personer i USA misstänkta för att planera ett attentat mot Jyllands-Posten.

I början av december angrep en dansk-somalisk självmordsbombare ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu och dödade 24 personer.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se