Fler objudna gäster i Vita Huset

De senaste veckorna har inte direkt varit den bästa reklamen för säkerhetsarbetet i olika sammanhang i USA. Debattens vågor går och kommer gå höga här länge än om varför alla säkerhetssystem, listor och dylikt och alla människor som jobbar med detta inte lyckades stoppa den misstänkte nigerianen från att flyga mot USA med sin bomb i kalsongerna.

Och för några veckor sen visade det sig att Secret Service inte lyckades stoppa ett objudet par från att ta sig ända in till president Obama och skaka hand med honom på ett party i Vita Huset med anledning av den indiske presidentens besök.

Döm om allas förvåning när det nu visar sig att ytterligare en objuden gäst ska befunnit sig i Vita Huset under den aktuella festen. Det handlar om en person som enligt Secret Service ska ha nästlat sig in på festen genom att helt enkelt åka med en del av den indiska delegationen till Vita Huset och  sen på något sätt obemärkt kunna glida med in. Denne person ska dock inte ha fått närkontakt med Obama. Men ändå, hur kan sånt här hända? Jag trodde att Vita Huset var helt ointagligt, men så var det alltså inte.

Och igår blev det kaos på en av terminalerna på storflygplatsen Newark utanför New York när en person lyckades ta sig in på området efter säkerhetskontrollerna genom att gå igenom....utgången. Alltså den passage som ankommande flygresenärer använder när de ska lämna flygplatsen. Personen kunde göra detta trots att en vakt enligt bilderna från en övervakningskamera stod placerad precis vid utgången! Omkontroll av samtliga passagerare som redan hade passerat säkerhetskontrollen blev effekten och bilderna från den enorma trängseln på Newark som uppstod av detta är inte det minsta roliga, bara jobbiga, att se.

Fortfarande har mig veterligen ingen hittills fått sparken på grund av ovanstående händelser. Rätt konstigt om ni frågar mig. Men min grundregel, att om det är mindre än 10 timmars bilfärd till mitt resmål här i landet, så tar jag bilen istället för flyget, känns allt bättre.

(Jag vet, man är knäpp själv, risken att dö på vägarna är förstås mycket större, men på något märkligt vis känns det inte alls så!)

Och läste ni förresten den extremt långa artikeln i New York Times om hur president Obama ser på terror och hur den ska bekämpas. Om inte, gör det, det är riktigt spännande och utbildande läsning och dessutom smått sensationella uppgifter om att Obama ska ha installerats som president den där smällkalla januaridagen för ett år sen under hotet av en terrorattack. Det visade sig vara falskt alarm till slut, men alla nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtogs och försvarsminister Gates blev satt i en säker lokal någonstans i Washington, beredd att ta över, om det värsta hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".