1 av 2
En hel del tyder på att al-Qaida i större omfattning håller på att etablera sig i Jemen. Foto: Paul Schemm/Scanpix.
2 av 2

Fattiga Jemen kan bli terrorns nya näste

Efter Umar Farouk Abdulmutallabs misslyckade attentat mot det amerikanska flygbolaget Northwest Airlines Flight 253 från Amsterdam till Detroit på juldagen den 25 december har Jemen på den arabiska halvön hamnat i fokus som en av de centrala frontavsnitten i kriget mot terrorismen.

Den övermannade 23-årige nigerianske "kalsongbombaren" var tränad och utrustad av al-Qaida i Jemen, vars propagandasektion snabbt kablade ut sin stolthet över dådet trots att det misslyckades i allt utom att på nytt injaga skräck i delar av västvärlden: ”med Allahs nåd utförde den martyrskapssökande Umar Farouk en särskilt operation, och det gjordes mitt under de kristnas största högtid.”

Plötsligt var all världens underrättelsetjänsters ögon inte riktade mot Afghanistan, där USA har 68 000 soldater, inte Irak, där USA har 120 000 soldater, inte heller Pakistan, där det antas att Usama bin Ladin och det gamla al-Qaidas ledarskap huserar, utan Jemen.

Jemen betyder "landet till höger" (om Mekka) och är strategiskt beläget på den arabiska halvöns sydspets, omgivet av Röda havet, Adenviken, Arabiska havet, Oman och Saudiarabien. Tvärs över det smala sundet Bab el Mandeb, som skiljer Röda havet från Adenviken ligger den afrikanska kusten med Eritrea och Djibuti på bara några få kilometers avstånd.

Detta Arabia Felix, "det lyckliga arabien" som det kallades av den romerske kejsaren Augustus, är inte längre särskilt lyckligt lottat, inte ens med olja: vackert men fattigt, underutvecklat och farligt.

I myternas värld är Jemen känt som drottningen av Sabas hem. I den nutida verklighetens värld är det känt som Usama bin Ladens stamort.

Det moderna Jemen föddes så sent som 1990 när Nordjemen, som blev fritt från det Osmanska imperiet efter första världskriget, slogs ihop med det marxistiska Sydjemen som fram till 1967 hade varit del av den brittiska kronkolonin Aden.

Framtidsperspektivet ser inte särskilt lysande ut. Arabvärldens fattigaste nation lever i allt väsentligt på inkomsterna från olja, men den beräknas ta slut inom ungefär ett decennium. Fantastiska 45 procent av befolkningen är under 15 år. Födelsetalen är enorma liksom den snabbt växande arbetslösheten. Dessutom sinar vattentillgången.

Jemen, med dess extrema topografi i form av dramatiska bergsformationer och ogästvänliga ökenområden, kan se ut som en spegelbild av Afghanistan också med dess isolerade med stridsbenägna klankulturer runt en centralmakt som föga behärskar mer än fåtalet städer.

I söder har en separatiströrelse, som i mitten av 1990-talet drog landet in i ett fullskaligt inbördeskrig, ännu inte gett upp och i norr har regeringen trots stort Saudiarbiskt stöd svårt att freda sig mot en sannolikt Iranuppbackad rebellrörelse. Striderna i norr med den sannolikt Hizbullahtränade shiamuslimskt dominerade Houthiklanens milis har lett till att mer än 150 000 människor drivits på flykt.

Samtidigt bekymras FN-organ och människorättsorganisationer över problemen med de 100 000-tals flyktingar som har tagit sig till Jemen från främst Somalia och Etiopien de senaste åren, smugglade i båtar under vedervärdiga omständigheter.

I den amerikanske presidenten Obamas långa överväganden av strategier för kriget i Afghanistan var det en sak han konsekvent återkom till i sin argumentering, nämligen att den primära uppgiften inte var att bekämpa talibanerna utan att slå ut al-Qaida.

Så motiverades beslutet att sända ytterligare 51 000 soldater till Afghanistan. Det Obama inte sa var att det inte går att slå ut al-Qaida i Afghanistan. För al-Qaida är inte i Afghanistan. De är på andra sidan gränsen, i Pakistan, och, till skillnad från Afghanistan, i Jemen, med en sedan länge robust närvaro i landet.

Förklaringen ligger mindre i det faktum att familjen bin Ladin härstammar därifrån än mängden jemeniter som slogs i den internationella islamiska brigaden mot Sovjetockupanterna i Afghanistan. Tusentals, möjligen tiotusentals, frivilliga kom från Jemen för att strida i Afghanistan och många av dem fick sin träning i al-Qaidas läger.

Inte alla av dessa Afghanistanveteraner blev en al Qaidaanhängare, men tillräckligt många för att jemeniterna skulle komma att utgöra en distinkt majoritet av fångarna i det ökända amerikanska Guantanamofånglägret på Kuba.

Trots åtskilliga al-Qaidaträningsläger i Jemen redan tidigt på 1990-talet blev de inget direkt amerikanskt bekymmer förrän organisationen 2000 sprängde hål i den amerikanska flottans jagare Cole och dödade 17 matroser i hamnen i Aden.

Fler attacker har följt: sju spanska turister dödades av en av al-Qaidas självmordsbombare, två attacker har gjorts mot oljeinstallationer och en attack med bilbomber mot den amerikanska ambassaden i huvudstaden Sana då ett dussintal personer dödades.

En hel del tyder på att al-Qaida i större omfattning håller på att etablera sig i Jemen, särskilt sedan Saudiarabiens antiterroriststyrkor med en hel del framgång ansträngt sig att köra ut organisationen och dess medlöpare därifrån.

Med närheten till växande islamistisk extremism i Somalia och svårhanterliga interna rebellrörelser, korrupt regim i ett land på väg att bli nästa "failed state", misslyckade nation, är en växande väletablerad terroriströrelse i detta Jemen en mardröm, inte bara för USA.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".