1 av 2
Girighet - graffiti i Reykjavik. Foto: Christer Fridén
2 av 2

Völvan spår på Island

Här på Island frågar sig nästan alla i dag: Varför skall vi straffas och inte dom som har ställt till vårt elände? Och då tänker islänningarna bland annat på den skuld på uppemot 40 miljarder svenska kronor till Storbritannien och Nederländerna som skattebetalarna måste punga ut med för att några bankirer spelade högt på den globala finansmarknaden och förlorade.

Vem jag än pratar med återkommer till detta. Och man kan förstå deras ilska. För 40 miljarder är mycket pengar för ett land med bara 300 000 invånare och det kommer att påverka allas ekonomi i många år.

Men kanske det ändå finns ett hopp om någon slags rättvisa. Den svenskspråkiga alltid lika välinformerade Islandsbloggen publicerar nu nämligen Völvans spådom. Det är alltså förutsägelser komna från en spåkvinna med anor från vikingatiden så som hon framför dom i tidningen DV.

År 2010 kommer, enligt Völvan, att bli det år då flera brott begångna i samband med finanskrisen kommer att avslöjas och många kommer att fängslas. Och också den förre riksbankschefen Davíð Oddson kommer att få sina fiskar varma.

Att han nu sitter som chefredaktör för Islands ledande tidning Morgunblaðið ser många jag har pratat med här som en garanti för att åtminstone inte den tidningen är så intresserad av att få fram sanningen kring dom isländska bankkollapserna.

Men Alltinget har tillsatt en utredning som Völvan tror kommer att lägga korten på bordet och avslöja en del obehagliga sanningar.

Knappast kommer islänningarna att få dom ansvariga att betala alla dom 40 miljarderna, men Völvan ger dom hopp om att åtminstone få se någon finanstölp bakom lås och bom. Vad det nu kan vara värt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".